Çin'in mistik deniz ejderhası manasına gelen derin dalış yapabilen araştırma denizaltısı Jiaolong, dünyanın en derin noktası olan Pasifik'teki Mariana çukurunda beşinci dalışını gerçekleştiriyor. Bu sabah başlayan dalışla 7000-7100 metreye dalmaya başlayan denizaltı, yeni bir rekora imza atacak. Jiaolong, pazar günü 11 kilometre derinliğindeki çukurun 7 bin 20 metresine dalarak, geçen temmuz ayında 5 bin 188 olan kendi rekorunu kırmıştı.
Çin bu dalışla okyanusun derinliklerinde insanlı keşif kabiliyetine ulaşmış oldu. Çin'den önce ABD, Japonya, Fransa ve Rusya 6 bin metreye dalabilmişti. Çin medyasına göre, 2002 yılında geliştirilmeye başlanan ve 2009'daki ilk test dalışında bin metreye inen Jiaolong'un, 5 yıl içinde birkaç pilot bilimsel keşifte kullanılacak.
Çinli yetkililer, 7 bin metreye dalan Jiaolong'un kendilerini daha emin hale getirdiğini ve bir gün 11 bin metrede serbestçe seyir yapabileceklerini dile getiriyor.
Dünyada 90 civarındaki insanlı denizaltısından sadece 12'si bin metreye dalış yapabiliyor ve bunlardan da sadece birkaçı bu seviyenin altına inebiliyor.
Çukura inen Ye Cong, Li Kaizhou ve Yang Bo adındaki üç denizci, Çin'in geçtiğimiz gün uzaya gönderdiği Shenzhou-9 uzay aracındaki 3 astronota tebrik mesajı göndermişti. Mesajda, "Astronotlarımızın kendi komutalarıyla gerçekleştirdikleri başarılı kenetlenmenin yanı sıra, Çin'in uzay ve denizdeki görevlerinde büyük başarılar diliyoruz" demişlerdi.
Kar Ejderi de Kuzey Kutbuna Gönderiliyor
Öte yandan Çin medyasına göre, "Kar Ejderi" adlı bilimsel araştırma gemisi, 2 Temmuz'da Çin'in doğusundaki kıyı şehri Qing Dao'dan hareket ederek, kuzey kutbuna gidecek. Bu, Çin'in kuzey kutbuna gönderdiği 5. bilimsel araştırma ekibi oluyor.
Deniz ortamındaki değişikliklerin Çin'e ve dünyaya etkileri inceleyecek gemi, 90 gün sürecek araştırmasında 17 bin milini aşan seyahat yapacak.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.