Hanoi dışişleri bakanlığı sözcüsü gazetecilere verdiği demeçte, "Vietnam'ın özel ekonomik bölgesinden derhal çekilmesini talep eden birkaç uygun diplomatik borsa vardı." dedi.
Le Thi Thu Hang, "Vietnam, uluslararası haklara dayanarak barışçıl yollarla egemenlik haklarımızı kararlı ve ısrarla koruyor" diye ekledi.
ABD merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'ne (CSIS) göre, hükümetin yönettiği Çin Jeolojik Araştırmaları'na ait gemi, 3 Temmuz'da tartışmalı Spratly Adaları'nda araştırma başlattı.
CSIS, tespit edilmeden önce Çinli bir sahil güvenlik gemisi de Vietnamlı tedarik gemilerinin yakınında "tehdit edici" bir şekilde devriye gezdi.
Çin, bölgedeki gemilerinin varlığını onaylamadı.
Pekin, suyolu için görünüşte tarihsel haklarını haklı göstermek için dokuz çizgi hattını çağırdı ve daha önce bölgeye yapay adalar, ayrıca bölgeye hava pistleri ve askeri teçhizatlar kurdu.
Hat, Çin anakarasından 2.000 km'ye (1.200 mil) kadar Filipinler, Malezya ve Vietnam'ın birkaç yüz kilometresine kadar uzanıyor.
Pekin, 2014 yılında Hanoi tarafından Vietnam’a karşı protestolara yol açan ölümcül bir şekilde parlayan Hanoi’nin iddia ettiği sulara taşındı.
Denizdeki son duraklama, hafta sonu boyunca ABD’den hızlı bir şekilde aşağı inerek Çin’in “zorbalık davranışına” bir son verilmesi çağrısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Çin'in diğer hak sahibi devletlerin açık deniz petrol ve doğalgaz gelişimini hedef alan provokatif eylemleri bölgesel enerji güvenliğini tehdit ediyor." denildi.
ABD uzun zamandır Güney Çin Denizi'nde serbest dolaşım çağrısında bulundu ve Perşembe günü Tayvan Boğazı'ndan bir savaş gemisinin geçtiğini söyledi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.