Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
25 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
viking yabancı

Çakır: Kazaları Önlemek İçin Filoları Yenilemeliyiz

KARAS REKLAM
Çakır: Kazaları Önlemek İçin Filoları Yenilemeliyiz
Koster İşletmecileri Derneği Başkanı Çakır, “Kazaları önlemek için filoları yenilemeliyiz” dedi

Şile’de batan ‘Bilal Bal’ın, 2013’te İnebolu’da yüzer iskeleye çarptığı, Nisan 2017’de ise Büyükada’da karaya oturduğu öğrenildi. 

Şile’nin 7 mil açığında henüz belirlenemeyen nedenle önceki gün batan MV Bilal Bal’ın 11 mürettebatına ulaşılmaya çalışılıyor. Kaybolan mürettebatın ailelerinin Şile Limanı’ndaki bekleyişi ise sürüyor. Her geçen saat umutlar azaltırken, ailelerin gözü kulağı denizdi. Ekipler de, kayıp 11 denizci için Sahil Güvenlik Komutanlığı gemileri, deniz helikopterleri ve denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar’la bölgede. Kurtarma operasyonu kapsamında TCG Alemdar’ın 2 dalgıcı dün 88 metre derine gömülen gemiye ulaştı. Donanma dalgıçları geminin etrafında keşif yaparak kaybolan 11 denizciyi ve gemiye giriş yapılabilecek noktaları aradı. 

Geminin eski ve bakımsız olduğu iddiaları da kazanın ardından gündeme geldi. 1974’te Danimarka’da inşa edilen geminin batma nedeni araştırılırken, koster tipi gemilerin Rusya’dan Fas’a kadar sefer yapabildiği öğrenildi. 

40 YAŞ İSYANI

Kayıp gemicilerin gözü yaşlı yakınlarından Engin Selçuk’un babası, “40 yaşında gemi denize çıkarılır mı?” diye isyan ederken, geminin sahibi Nihat Küçük’ün yakını Kemal Küçük mürettebatın yorgun olduğunu söyledi.

Önceki kazaları

Öte yandan, batan kosterin Mart 2013’te bakır yüklediği İnebolu Limanı’ndan çıkarken gemi onarım havuzuna çarptığı öğrenildi. Temmuz ayında ise geminin Büyükada’daki bir sığlıkta karaya oturduğu ve kurtarıldığı öğrenildi

Son 2 yılda 4 gemi battı

Akdeniz ve Karadeniz’deki bölgesel ticaretin yüzde 80’ini karşılayan koster tipi gemilerin 650’sinin Türkiye’ye ait olduğunu belirten Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Başkanı Salih Zeki Çakır, gemilerin yenilenmesi için 7 yıldır çabaladıklarını söyleyerek, “Ne yazık ki filomuzun ortalama yaşı 26. Uygun finans modeli oluşturulamadığı için projemizi gerçekleştiremedik. Son 2 yılda yaşlı olduğu için 4 kosterimiz çeşitli denizlerde battı. Yılda  2 milyar dolar navlun girdisi sağlayan koster ticaretinin önünün açılması ve bu tür kazaların yaşanmaması için filomuzu yenilememiz gerekiyor.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI