Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

BV'nin reklamı, DTO'ya Yakışmadı

KARAS REKLAM
BV'nin reklamı, DTO'ya Yakışmadı
Deniz sektöründeki yetkileri iptal edilen Bureau Veritas'ın DTO dergisinin Şubat sayısında reklam yayınlaması hayretle karşılandı
Reeklam yerimiz-1
DTO'nun dergisi olan Deniz Ticareti isimli derginin Şubat sayısında Denizcilik sektöründeki yetkileri iptal edilen Bureau Veritas isimli klas firmasının reklamının yanınlanması hayretle karşılandı.

Bilindiği gibi Bureau veritas isimli firmanın,Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 02.09.2014 tarihli yazısı ile, 08.08.2015 tarihinden itibaren Türk bayraklı gemilerde geçerli olmak üzere tüm yetkileri iptal edilmişti. Bakanlığın bu kararına itiraz ederek karşı mahkeme açan Bureau Veritas, Bakanlığa karşı açtığı davaları da kaybetmişti.

Ayrıca TURKAK'da Deniz ve Gemi Hizmetleri sınıflandırma Ltd. Şti'nin akreditasyonunu kaldırmıştı



İMEAK Deniz Ticaret odası da bakanlığın bu iptal kararını, 18.08.2014 tarihinde 545 numara ile yayınladığı bir sirkülerle bütün üyelerine duyurmuştu.

Durumu bütün safhalarıyla bilen İMEAK deniz Ticaret odasının Şubat 2016 tarihli dergisinde Bureau Veritas'ın reklamının tam sayfa yayınlanması karşısında denizcilerden, 3 kuruşluk reklam için alet olunur mu?  DTO'ya yakışmadı serzenişi geldi.

Yetkileri iptal edilmiş bir kurumun sanki yetkileri varmışcasına reklam vermesi bir yandan da aldatıcı reklam grubuna giriyor ki, bu da, reklamı yayınlatan da yayınlayan için de bir suç teşkil ediyor.

REKLAM YASASI NE DİYOR?
Takibi ve cezalandırılması Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yönetilen reklam yönetmeliğine göre; reklamın her şeyden önce doğru ve dürüst olması gerekiyor. ayrıca reklam yönetmeliğinde, gerçekte sahip olmadığı özellikleri varmış gibi gösteremez. Çarpıtamaz. Haksız rekabete yol açamaz. Aldatıcı ve yanıltıcı olamaz.

Reklamın; mesleki özenin gereklerine uymaması ve ulaştığı ortalama tüketicinin ya da yöneldiği grubun ortalama üyesinin, bir mal veya hizmete ilişkin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozması veya bozma ihtimalinin olması durumunda haksız olduğu kabul edilir.

CEZALARI
Yasada "Mecra kuruluşu: Ticari reklam veya ilânı hedef kitleye ulaştıran iletişim kanallarının ya da her türlü aracın sahibi, işleticisi veya kiralayıcısı olan gerçek veya tüzel kişiyi İfade edeceği" belirtiliyor. Yine yasaya göre; Reklam verenler, reklamcılar ve mecra kuruluşları ayrı ayrı sorumlu tutulmuşlardır. Başka bir ifade ile, 16. madde öngörülen yasağın anılan kişilerce ihlal edildiğinin tespit edilmesi halinde, reklam verenler, reklamcılar ve mecra kuruluşları hakkında Kanun'un 25. maddesinin sekizinci fıkrasına göre ayrı ayrı işlem yapılacağı kurala bağlanmıştır.

Yasaya aykırı hareket edenler hakkında üç aya kadar tedbiren durdurma ve/veya durdurma ve/veya düzeltme ve/veya 3.500.000.000 lira para cezası uygulanr. Reklam Kurulu, ihlalin niteliğine göre bu cezaları birlikte veya ayrı ayrı verebilir. 16 ncı maddeye aykırılık, ülke düzeyinde yayın yapan yazılı, sözlü, görsel ve sair araçlar ile gerçekleşmiş ise, para cezası on katı olarak uygulanır

REKLAM KURULU KARARLARI BAKINIZ;
Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında