Dal, yaptığı açıklamada, yıldız kaymasının, hemen hemen her gün ve her saat oluşsa da zaman zaman daha sık gözlendiğini, bazı özel tarihler arasında "göktaşı yağmuru" görüldüğünü kaydetti. Dünya'nın, güneş etrafındaki yörüngesinde dolaşırken, yörüngesinde önüne çıkan ya da yakından geçen çeşitli büyüklüklerdeki göktaşlarını kendine çekerek atmosfere girmesine neden olduğunu ifade etti ve yıldız kayması adı verilen bu olay, aslında yer atmosferine giren milimetreden santimetreye kadar değişen boyutlarda, küçük göktaşlarının (meteor) yanıp yok olması esnasında bıraktıkları izdir. Saniyede 75-80 km hızla yer atmosferine giren bu küçük göktaşları, sürtünmeden dolayı ısınır ve yanmaya başlar. Bir taş nasıl yanar derseniz, bu taşlar yüksek hızdan dolayı çok yüksek sıcaklıklara kadar ısınır. Isınınca da yapısındaki metal kısımlar erimeye başlarken, karbon içerikli kısımlar ise gerçekten yanar. Isınan göktaşı neredeyse akkor hale gelir ve hızla hareket ettiği için de gökyüzünde bir iz bırakıyormuş gibi yanılsama meydana getirir."dedi.
Yeterince karanlık alanlarda gece saat 00.00'dan sonra saatte ortalama 50'ye yakın "yıldız kayması" görülebileceğini ifade eden Dal, göktaşı yağmurunun Gemini takım yıldızı bölgesinde olmasından dolayı adının "Geminid" olduğunu belirtti. Dal, "İzlenmesi en güzel, en keyifli olan göktaşı yağmuru Quadrantid'ler, Persied'ler ve Geminid'lerdir. Bunun nedeni bu göktaşı yağmurlarında saatte 50'ye yakın 'yıldız kayması' gözlersiniz. Gökyüzünde resmen havai fişek gösterisi vardır." diye konuştu. Söz konusu meteor yağmuru, 3200 Phaethon adlı sönük bir kuyrukluyıldızın, Güneş etrafındaki yörüngesinde dönerken arkasında bıraktığı kaya parçaları sonucunda oluşuyor.
Söz konusu meteor yağmuru, 3200 Phaethon adlı sönük bir kuyrukluyıldızın, Güneş etrafındaki yörüngesinde dönerken arkasında bıraktığı kaya parçaları sonucunda oluşuyor. Her sene 4-17 Aralık tarihleri arasında görülüyor. Zirve yaptığı 13-14 Aralık'ta, saatte yaklaşık 120 meteor özlemlenebiliyor.
Saniyedeki hızı 35 kilometre olan meteorları 1-2 saniye boyunca çizgi halinde görmek mümkün. Genellikle beyaz görünseler de sarı, yeşil ve mavi renklerde de karşınıza çıkabilir. En net görüldüğü saatler, tam karanlığın başlamasından tam karanlığın bitişine kadar. Yani güneş battıktan 1.5 saat sonra başlayan ve güneş doğmadan 1.5 saat öncesine kadar süren periyotta meteorlar daha net seçilebilecek.
Bu gece göktaşı yağmuru olacak
Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal, 13 Aralık'ı 14 Aralık'a bağlayan gece Geminid göktaşı yağmuru olacağını ve bunun Türkiye'nin her köşesinden gözlenebileceğini belirtti
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.