Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
kongsberg

BP'ye 4,5 Milyar Dolarlık Çevre Felaketi Cezası

KARAS REKLAM
BP'ye 4,5 Milyar Dolarlık Çevre Felaketi Cezası
İngiliz petrol devi BP, 2010 yılında Meksika Körfezi'nde yaşanan, 11 kişinin ölümü ve tarihteki en büyük çevre felaketine yol açan Deepwater Horizon faciası için 4,5 milyar dolar ödemeyi kabul etti.
Reeklam yerimiz-1
2010'da ABD'nin Meksika Körfezi açıklarındaki Deepwater Horizon petrol sondaj kulesinde meydana gelen petrol sızıntısının yol açtığı çevre felaketinden dolayı BP'ye 3-5 milyar dolar arasında ceza verilecek.
Güncelleme:15 Kasım 2012 18:01
2010'da ABD'nin Meksika Körfezi açıklarındaki Deepwater Horizon petrol sondaj kulesinde meydana gelen petrol sızıntısının yol açtığı çevre felaketinden dolayı BP'ye 3-5 milyar dolar arasında ceza verileceği açıklandı.

Bu cezanın Amerikan tarihindeki en büyük para cezası olduğu belirtiliyor.

İngiliz petrol devi BP, ABD Adalet Bakanlığı'nın petrol sızıntısına sebebiyet verme suçlamasını kabul etti.

BBC muhabiri Robert Peston dört BP personelinin tutuklanabileceğini belirtti.

Adalet Bakanlığı'nın BP'ye verilen cezanın ayrıntılarını açıklaması bekleniyor.

BP daha önce yaptığı açıklamada, kriminal ve diğer suçlamalar konusunda anlaşmaya varmak için ABD kurumları ile "ileri düzeyde görüşmeler" yürttüğünü söylemişti.

BP bu anlaşmanın Temiz Su Yasası kapsamında bireysel ve federal zarar taleplerini ve devletin ekonomik zarar başvurularını kapsamayacağını açıklamıştı.

2010'da okyanus açıklarındaki petrol sondaj kulesinin denizaltı ekipmanında meydana gelen patlama sonucu 11 işçi hayatını kaybetmiş ve üç ay boyunca devam eden petrol sızıntısı büyük bir çevre falketine yol açmıştı.

Adalet Bakanlığı'nın şirketlere yönelik daha önce verdiği en büyük para cezası 1,2 milyar dolar ile 2009'da Pfizer ilaç şirketine uygulanmıştı.

BP tüm hak taleplerini karşılamak için milyarlarca dolar tutarında menkul kıymetlerini satışa çıkarmıştı. Şirketin 20 milyar dolarlık Meksika Körfezi tazminat fonuna 860 milyon dolarlık son ödemesini bu yıl sonuna kadar yapması bekleniyor.

Patlama sonrasında soruşturma başlatan BP, kazaya yol açan tek neden olmadığı, "zaman içerisinde işe karışan çok sayıda şirket" bulunduğu sonucuna varmıştı.

Sorumlu tutulan diğer şirketler arasında sondaj kulesinin sahibi Transocean ve buradaki beton işini yapan Halliburton da bulunuyor.

BP'nin tazminat konusunda bu şirketlerle henüz anlaşmaya varmadı. Bu şirketlerin ihmalini soruşturacak sivil dava Şubat ayında New Orleans'ta başlayacak.

BP olayla ilgili diğer üç şirketten aldığı 5,1 milyar doları 20 milyarlık tazminat fonuna yatırdı. Kaza kurbanlarını temsil eden avukatlarla da 7,8 milyar dolarlık tazminat konusunda anlaşmaya vardı.

BBC Türkçe
Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında