Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) 2019 tarihli denizcilikte yaptığı açıklamada, sektördeki hacimlerin geçtiğimiz yıl sadece % 2,7 oranında, 2017'de kaydedilen % 3 ve % 4,1 oranının altında kaldığını söyledi.
UNCTAD Genel Sekreteri Mukhisa Kituyi, “Deniz ticareti büyümesindeki düşüş, zayıflayan bir çok taraflı ticaret sistemi ve artan korumacılığın dahil olduğu birçok eğilimin bir sonucudur” dedi. “Ulusal politikaların, deniz ticaretini ve kalkınma hedeflerini olumsuz yönde etkileyebileceğinin bir uyarısı.” diye ekledi.
Küresel bir ekonomik yavaşlamanın etkisiyle 2018 yılında deniz ticareti, aynı zamanda IMO 2020 kükürt başlığından kaynaklanan gemi yakıtı maliyetlerinde beklenen bir artışa hazırlanırken jeopolitik tansiyon gibi diğer zorlu rüzgarlara da yöneldi.
UNCTAD, uluslararası deniz ticaretinin 2019–2024 döneminde yıllık ortalama % 3,4 büyümesini beklemektedir, özellikle de konteyner, kuru dökme yük ve doğal gaz kargolarındaki büyüme. Bununla birlikte, belirsizlikler mevcut deniz taşımacılığı ortamındaki aşağı yönlü risklerin alınmasına neden olan önemli bir tema olmaya devam ediyor.
Liman trafiği azaldı
UNCTAD, daha yavaş deniz ticaretini yansıtan küresel liman trafiğindeki büyümenin de azaldığını ve konteyner liman trafiğinin 2018’de yalnızca % 4,7 oranında arttığını, 2017’de ise % 6,7 oranında arttığını belirtti.
Benzer şekilde, konteyner ticaretindeki büyüme de zayıfladı. 2018’de hacimler, 2017’de % 6’ya oranla yalnızca % 2.6 arttı. Bu, mega konteynerlerin sürekli teslim edilmesiyle eşleşti. 2018’de konteyner filosu tedarik kapasitesi 2017’de % 4’e kıyasla % 6 arttı. Bu gelişmeler 2018’de navlun oranlarını daha da sıkıştırdı.
Gerilemelere rağmen, toplam deniz hacmi 11 milyar ton olan ticaret hacmiyle bir dönüm noktasına ulaşıldı.
Deniz taşımacılığı endüstrisi de genişleyen LNG sektöründe önemli faktör. Bu, daha temiz enerji kaynaklarını teşvik etme konusundaki yoğun baskı sonucunda ortaya çıkmıştır. Dökme yük gemileri, petrol tankerleri ve konteynırları en yüksek gemi teslimatlarını kaydederken, LNG taşıyıcıları % 7,25 ile en yüksek büyüme oranını kaydetti.
Raporda, küresel büyümenin, Çin gibi bazı yukarı yönlü faktörler göz önüne alındığında olumlu yönde dönebileceği ve boru hattında yürürlüğe giren çeşitli ticari anlaşmalar olsa da, görünümdeki risk dengesinin zayıf kaldığı konusunda uyarıldı.
Aynı zamanda, on yıldan daha önce başlayan ve ele geçen köklü yapısal eğilimler yavaş yavaş deniz taşımacılığı alanını değiştiriyor. Endüstri, küresel finansal ve ekonomik kriz dünya ekonomisine girmeden önce gözlemlenen kalıplardan uzaklaşıyor.
UNCTAD'ın teknoloji ve lojistik bölüm müdürü Şamika N. Sirimanne, “Bugün, denizcilik sektörü piyasa belirsizliği ve kısa vadeli konjonktürel faktörlerden çok daha fazlasını yapıyor” dedi.“Teknolojik bozulmalar ve iklim değişikliği gibi yapısal ve varoluşsal diğer faktörler oyunda ve sektörü yeniden tanımlıyor” diye ekledi.
Raporda, endüstrinin faaliyet alanının 10 yıldan uzun bir süre önce gerçekleştiği gerçeğine zıt bir şekilde yeni bir paradigmaya geçtiği görülmektedir.
2009 öncesi büyüme oranlarına göre daha yavaş küresel ekonomik ve ticari büyüme karşısında, küresel deniz taşımacılığı giderek yeni talep ve ticaret modelleriyle, tedarik zincirlerinin bölgeselleşmesini artırarak ve Çin ekonomisinde yeniden dengelemeyle şekilleniyor. Değer zincirlerinde ve lojistikte teknoloji ve hizmetlerin daha büyük bir rolü var.
Sektör ayrıca giderek artan bir şekilde yoğunlaşmış ve daha sık görülen doğal afetlere ve iklim ile ilgili bozulmalara maruz kalmaktadır, bu da iklim riski değerlendirmesi, liman ve diğer kıyı taşımacılığı altyapısı için adaptasyon ve esneklik inşasını giderek daha acil bir öncelik haline getirmektedir.
Bu yeni riskler karşısında, sanayi, küresel ısınmanın etkisinin artması ve daha temiz yakıt kaynaklarına doğru enerji geçişinin hızlı bir şekilde izlenmesi zorunluluğu ile artan bir çevresel sürdürülebilirlik gündemini benimsemiştir.
Rapora göre, deniz taşımacılığı için “yeni bir normal”, talepten tedarike, pazarlara, limanlara ve düzenleyici çerçevelere kadar endüstrinin tüm yönlerine etki eden etkiler yaratıyor.
Paradigma değişiminin etkileri zaten hissedilmektedir. Konteyner taşımacılığı ve gemi yapımı gibi bazı hizmetler konsolide olurken, diğerleri kara ve lojistik operasyonlarını kapsayacak şekilde kapsamını genişletiyor.
Ek olarak, bazıları gemi inşa faaliyetleri için daha fazla devlet desteği veya sıfır emisyonlu gemiler geliştirmek için gerekli teknolojinin finansmanı için çağrıda bulunuyorlar.
Yeni normale uyum sağlamak bazı potansiyel zorluklar doğurabilirken, gözlemlenen raporda bazı fırsatlar da açılabileceği gözlendi.
UNCTAD, bu sürecin desteklenmesi, iyileştirilmiş planlama, yeterli müdahale önlemleri ve aynı zamanda değişimi öngören esnek ve ileriye dönük ulaştırma politikaları çağrısında bulundu.
BM: ''Ticari Gerilimler ve Belirsizlikler Küresel Deniz Ticaretine Zarar Verdi''
Yeni bir Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, dünya deniz ticareti 2018'de, belirsizliklerin artması, ABD ile Çin arasındaki tarife gerginliklerinin artması ve diğer ticaret politikası ile ilgili endişelerin artması nedeniyle ivme kaybetti.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.