Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
kongsberg

Bayrak Tartışması Alevlendi

KARAS REKLAM
Bayrak Tartışması Alevlendi
Yabancı bayraklı gemi çalıştıranların Türkiye'ye faydası var mı?
Reeklam yerimiz-1
Sosyal Güvenlik kurumunun Yabancı bayraklı gemide çalışan gemi adamları için SSK zorunlu açıklmasından sonra, özellikle sosyal medyada tartışmalar alevlendi.

Sosyal Güvenlik Kurumunun geçtiğimiz günlerde Deniz Ticaret Odasına gönderdiği bir yazıda yabancı bayraklı gemide çalışan Türk personel için SSk zorunlu açıklamasının ardından yabancı bayraklı gemi çalıştıran kurumlar peşpeşe açıklamalar yaparak, bundan böyle gemilerimizde Türk personel çalıştırmayız. Merkezlerimizi de yurt dışına taşırız demişlerdi.

İşte bu açıklamaların ardından özellikle sosyal medyada ateşli tartışmalar başladı.  Yabancı bayraklı gemilerde çalışan personel şikayetlerini dile getirirken, Türk bayraklı gemi sahipleri de idareden şikayetlerini dile getirmeye başladı.

Türk bayraklı gemi sahipleri; Gemilerimiz Türk bayraklı olması sanki suçmuş gibi idareden çekmediğimiz yok. Gemilerimiz özellikle kendi limanlarımızda didik ediliyor. Kusur bulduklarında cezalandırılıyoruz. Personelimiz yasal olarak SSK'ya kayıtlı ve primlerimizi ödemeye çalışıyoruz. diye şikayetlerini dile getirirken,
Yabancı bayraklı gemi işleten kurumların Türkiye ye ne faydası var? sorusunu gündeme taşıyor, Gerçek Türk armatörü bizleriz. Kazandığımız parayı kuruşu kuruşuna ülkemize getirirz. Personelimizin sosyal güvenliği için gerekli mercilere primlerimizi ödemeye çalışırız. Biz zarar eder. Biz kazanırız. Cezaları biz öderiz. Türkiye'yi beyaz bayrağa biz geçiririz.Gemilerimizi Türk tersanelerinde yaptırır. Tamir ettiririz. Bize kredi vermezler, ama dayanırız. Vergiler bizi yakar sesimiz çıkmaz. Borçlarımızı zar zor ödemeye çalışırız. Öyle filo filan kuramayız. Elimizdeki gemimizi kazara bir yabancıya satarsak, bizden vay sen gemi ihraç ettin diye ihraçatçı birlikleri prim ister. Her şeye rağmen nedense idareye de yaranamayız. Türk bayraklı gemi filosuna sahip iki üç tane, bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda aslan gibi gerçekten Türk armatörümüz var neyseki... diye görüşlerini açıkladıktan sonra devletin her alanda Türk bayraklı gemi sahibine gerekli yardımı göstermesi, teşvik vermesini istediler.

Bir armatör de  bundan 6 ay önce içi kan ağlaya ağlaya merkezini nasıl yurt dışına taşımış bunu sosyal medyada şöyle anlatıyor;
Arkadaşlar, şahsım da deniz kökenli olmama rağmen şu an işletmeci kimliğim ile olaya bakmak durumundayım. Türk personel için yabancı bayrakta çalışmayı tercih sebebinin ne olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz, daha yüksek maaş. Şayet SGK primleri armatör veya işletmeci üzerine yıkılırsa bunun sonucu ya maaş indirimidir yada yabancı personel istihdamıdır. Mevcut navlun piyasasinda ki bu senelerdir bu şekilde devam ediyor, aramatorun borçlarını odeyebilmeyi bırakın nefes alacak hali kalmamıştır.

Devletimizin koyduğu vergiler bu kadar yüksek olmasa hiçbir armatör yabancı bayrağa meyil etmez. Firmamız filosundaki bir tankerin yillik personel gideri 850.000 USD'yi bulmaktadır. Gunluk 4200 USD running cost'un 2300 USD'si personel masrafıdır. Calisanlarimizin hepsi P&I üzerinden zaten güvence altındadır.

Bana şimdi denizcisin ama bize ihanet ediyorsun diyebilirsiniz ama lütfen objektif olun.
Sadece kredi geri ödemesi 5000 USD, running cost 4200 USD, 8.5 milyon net kar yapabilmek için günlük 24000 USD bırakması lazım ki bu sadece bir rüya. Çalışanlarımız bilir, ne kumanyadan ne de malzemeden kesiyoruz, maasları zamanında ödeyebilmek için yeri geliyor kredi ödemelerinde temerrüte bile düştüğümüz bile oluyor.
Biz merkezimizi yurtdışına çıkarmak zorunda kaldık bundan 6 ay önce ve inanın içimiz kan ağlayarak yaptık bu operasyonu ama mevcut finansal atmosferde buna mecburduk

Yabancı bayraklı gemi işletenlerin biz sadece işletme yapıyoruz savunmasına karşılık da gemi adamları tarafından, Duyan da gercekten yabancı armatorun gercekten yabanci bayraklı gemisini işletiyorlar zanneder bunların hepsi Turk gemisi... yorumları yapılıyor


 
Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında