İstanbul
26 Kasım, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
viking yabancı

'Bana Balık Verme! Balık Tutmayı Öğret!'

KARAS REKLAM
'Bana Balık Verme! Balık Tutmayı Öğret!'
Bana balık verme! Balık tutmayı öğret!
"Bana balık verme! Balık tutmayı öğret" sloganıyla yola çıkılan ve bu sene 6.'sı gerçekleştirilen Geleneksel Altı Nokta Körler Vakfı Olta Şenliği 06 Aralık 2016 Salı günü, Galata Köprüsü'nde Amatör & Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu, Beyoğlu Belediyesi ve 118 - T Lions Yönetim Çevresi iş birliği ve desteğiyle hayata geçirildi.

Görme engelli kursiyerlerin, ASOF üyesi balıkçılar eşliğinde balık tuttukları etkinlik ile kamuoyuna, görme engellilerin eğitimini aldıkları her işi başarabilecekleri mesajı verilmesi hedefleniyor. 

Altı Nokta Körler Vakfı Hakkında
Yetişkin görme engelli bireylerin eğitilmesi, rehabilite edilmesi, iş yerlerine yerleştirilmesi ve iş hayatında verimli hale getirilmesi, körlüğün engellenmesi ve sorunları doğrultusunda kamuoyu oluşturulması amacıyla çalışmalar yapmak üzere 1972 yılında kuruldu.

Kurucuları arasında Altı Nokta Körler Derneği, İstanbul Valiliği, İstanbul Belediyesi, Milliyet Gazetesi, Lions Yönetim Çevresi ve bazı Lions Kulüpleri, önemli iş insanları bulunuyor. Altı Nokta Körler Vakfı, Milliyet Gazetesi'nin açtığı kampanyadan elde edilen bağışın da katkısıyla Altı Nokta Körler Derneği'ne İstanbul Belediyesi'nce tahsis edilen arazi üzerine Altı Nokta Körler Rehabilitasyon Merkezi'ni inşa etmiş ve Sağlık Bakanlığı ile yapılan bir protokolle, Türkiye'nin yetişkin görme engellilere yönelik  ilk rehabilitasyon merkezi hizmete açılmıştır. 

Bugün, Emirgan Altı Nokta Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Altı Nokta Körler Vakfı arasındaki bir işbirliği protokolü çerçevesinde, yetişkin görme engellilere temel ve mesleki rehabilitasyon eğitimi hizmeti veriyor. Eğitimden yararlanmak isteyen görme engelli bireylerin bulundukları ilin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri'ne dilekçe ile başvurmaları gerekiyor.

5.5 ay süresince yatılı olarak verilen Temel  Rehabilitasyon Eğitimi, görme engelli kişinin günlük yaşamını bağımsız sürdürmesini amaçlıyor. Bu kapsamda görme engelli kursiyerlere bağımsız hareket, kişisel idare, kabartma yazı, abaküs, iş atölyesi, santral operatörlüğü, bilgisayar dersleri veriliyor.

"Görme engelliler, gerekli alt yapı sağlandığında her türlü iş kolunda istihdam edilebilirler. Bunun için gerekli eğitim olanaklarının sağlanması ise toplumsal sorumluluğumuzdur."

Mesleki Rehabilitasyon Eğitim programında yer alan Masaj Eğitimi ile de görme engellilere mesleki fosrmasyon kazandırılarak ekonomik bağımsızlıklarını sağlamanın yolu açılıyor. 

Masaj Eğitim ve Uygulama Bölümü'nde 6 ay teorik ve pratik eğitim alan kursiyerler, hastanenin fizik tedavi ünitelerinde, güzellik merkezlerinde, turistik tesislerde istihdam olanağı bulabiliyor.

Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Perihan Esen Minkari Digital Kütüphanesi bünyesinde 10 binden fazla sesli kitap kaydı bulunuyor. Kütüphane hem eğitimlerine devam eden görme engelli kursiyerlere hem de Vakıftan sesli kitap talebinde bulunan tüm görme engellilere hizmet veriyor.

Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim gören kursiyerlerin toplumsal yaşama katılımlarını güçlendirmek amacıyla müze gemileri, tiyatro ve sinema, seminerler ve benzeri etkinlikler düzenleniyor. Bunlara ek olarak bowling turnuvası, olta şenliği gibi kamusal alanlarda yapılan aktivitelerle de görünürlük sağlamayı amaçlayan çalışmalar yapılıyor.

Bunların yanı sıra ihtiyacı olan görme engelli bireylere ücretsiz beyaz baston ve sesli kitap sağlanmaktadır. Bu çalışmaya maddi destek sağlamak amacıyla "Her Beyaz Baston Özgür Bir Dünya Yaratıyor!" ve "Her Sesli Kitap Yeni Bir Dünya Yaratıyor!" sloganlarıyla yürütülen "Beyaz Baston ve Sesli Kitap Yardım Kampanyası"  İstanbul Valiliği'nin 14.06.2016 tarih ve 48440 sayılı izinleri ile başlatılmıştır.

Kampanya kapsamında Turkcell ve Vodafone faturalı hatlar için, 4534'e 'baston' veya 'kitap' yazıp mesaj göndererek ve/veya TC. Ziraat Bankası Bebek Şubesi İBAN: TR61 0001 0007 5601 3864 1250 08 No'lu hesap numarasına bağış yapılabilmektedir.

Altı Nokta Körler Vakfı, son senelerde sağladığı fonlarla hizmetlerine, toplumun körlük ve körlerle ilgili konulardaki yaklaşımlarında Avrupa standardını yakalamasını hedefleyen yeni ve çağdaş bir anlayış getirdi. 


 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI