İstanbul
29 Kasım, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
akson

Balıkları Korumak İçin Plastik Avına Çıkılıyor

Balıkları Korumak İçin Plastik Avına Çıkılıyor
Deniz üzerinde bulunan atıkların özel bir ağ ile toplanarak kıyıya getirilmesi ve geri dönüşüme kazandırılması amacıyla başlatılan "Mutlu Balıklar" projesi gerçekleşti.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı'nın (PAGEV) deniz üzerinde bulunan atıkların özel bir ağ ile toplanarak kıyıya getirilmesi ve geri dönüşüme kazandırılması amacıyla başlattığı "Mutlu Balıklar" projesi tanıtım etkinliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Adalar Belediyesi'nin katkılarıyla Büyükada'da gerçekleştirildi.

PAGEV'in de üyesi olduğu Avrupa Plastik İşleyicileri Birliği (EuPC), geçtiğimiz yıl Waste Free Oceans (WFO) hareketinin ilk adımını Fransa'nın güney sahillerinde atmıştı. Uluslararası bir boyuta sahip olan bu proje Avrupa, ABD, Uzakdoğu-Hindistan ve Ortadoğu-Afrika olmak üzere dört kıtada yürütülüyor. Fransa, Belçika ve İspanya'nın ardından, PAGEV'in öncülüğü ile Türkiye'de de başlatılan bu proje ile deniz kirliliğinin önüne geçilmesi, elde edilen plastiklerin geri dönüşüme kazandırılması ve av yasağı döneminde balıkçılara yeni bir iş kapısı sağlanması hedefleniyor.

Projenin denizlerden plastik toplama kısmında WFO hareketi için Fransız balıkçı Thomazeau tarafından geliştirilen özel ağ ile birlikte balıkçılar plastik avlayacak. Bu ağ, deniz yüzeyindeki atıkları temizlerken balıklara zarar vermeyecek şekilde tasarlandı. Ağı Türkiye'ye getiren Fransız balıkçı Thomazeau tarafından, etkinlik öncesi Türk balıkçılara ağın kullanımı konusunda eğitim de verildi. Bir grup balıkçının da eşlik ettiği "Mutlu Balıklar" teknesinin Büyükada açıklarında deniz yüzeyinde topladığı atıklar sahile getirildi ve geri dönüşüme gönderilmek üzere çöp konteynerine yüklendi. İlk temizlik çalışmaları Marmara Denizi'nde Adalar ve çevresinde başlatılan Mutlu Balıklar projesi ile ilerleyen dönemde kirlilik oranı yüksek tüm kıyılara ulaşılması ve atıklardan arındırılmış temiz denizler yaratılması hedefleniyor.

Projenin gerçekleştirilmesine destek veren Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, "Altyapı ve çevresel sorunlarla alakalı projelere bakanlık olarak destek veriyoruz, yerel yönetimlere çöp toplama için binin üzerinde araç dağıttık. Bütün bunları doğal güzelliklerimizin resmini değil asıllarını gelecek nesillere göstermek için yapıyoruz." diye konuştu. Projeye destek vermek amacıyla Türkiye'ye gelen EuPC Genel Sekreteri Alexandre Dangis, denizlerdeki kirliliğin başlıca sebeplerinden biri olarak dünyada atık yönetiminin çok iyi yapılamamasını göstererek, plastiğin birçok kereler geri dönüşümünün yapılabileceğini belirtti. Dangis, Waste Free Oceans hareketinin bir yıl içinde hızla büyüdüğünü ve büyüme sonucunda dünya başkanlıkları kurduklarını söyledi. Gerçekleştirilen törene Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, EuPC Genel Sekreteri Alexandre Dangis, Avrupa Parlamentosu Üyesi ve WFO Vakfı Başkanı Anna Rosbach, PAGEV Başkanı Mehmet Uysal ve TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk gibi isimler de katıldı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI