Rapor, balık avcılığının azaltılması ve su ürünleri sektöründe şeffaflık ve sürdürülebilirliğin olmayışı konusundaki son bilimsel araştırmaları gözden geçiriyor. Yeni bir rapora göre, yabani balıkların çiftlik balıkları için yem olarak kullanılması büyük çevresel ve sosyal hasara neden oluyor.
Endüstriyel su ürünleri yetiştiriciliği, her yıl milyonlarca balığın çiftlikten beslenmesinde anahtar bileşen olan balık unu ve balık yağı (FMFO) üretmek için nasıl avlandığını göstermektedir.
Bu, gıda güvenliğini tehdit ediyor ve deniz yaşamının çöküşünü riske atıyor, “Değişen Pazarlar Vakfı, kampanya grubu Geribildirim ve Dünya Tarımında Şefkat” tarafından yayınlanan raporda, “balık avının azaltılmasının etkisi hakkındaki en son bilimsel araştırmayı gözden geçiren su ürünleri sektöründe şeffaflık ve sürdürülebilirlik eksikliği hakkında bir rapor” yazıldı.
'Mezar endişeleri'
Raporda, kültür balıkçılığı beslemesinde FMFO kullanımının hem çevre hem de insan hakları üzerindeki etkileri hakkındaki 'ciddi kaygılar' vurgulanıyor ve bu uygulamanın sona ermesi çağrısında bulunuluyor.
Raporda, "Su ürünleri yetiştiriciliği, dünyanın en hızlı büyüyen gıda üretim sektörü ve FAO, 2030 yılına kadar dünya balık tüketiminin yüzde 60'ını sağlayacak ve yüzde 50'nin üzerindeki mevcut payından önemli ölçüde artacağını öngörüyor" diyor.
“Paradoksal olarak, endüstri balık avının yüzde 69'undan fazlası ve çiftçilik balıklarını beslemek için kullanılan balık yağı üretiminin yüzde 75'inden fazlasıyla avlanan balıklara büyük ölçüde güveniyor. Küresel balık unu pazarı, 2017'de yaklaşık 6 milyar ABD Doları (5.3 milyar Euro) ve 2027 yılına kadar 10 milyar ABD dolarına (8,9 milyar Avro) ulaşması bekleniyor. "
Milyarlarca avroluk balık yetiştiriciliği yem endüstrisinin sadece gıda güvenliği ve deniz çevresini etkilemediğini, aynı zamanda aşırı balıkçılık, yasadışı balıkçılık ve vahşi balıkçılık operasyonlarında insan hakları ihlallerini artırdığını da söyleniyor.
Acil Eylem Planı Gerekli
Değişen Piyasalar Vakfı Kampanyası Müdürü Natasha Hurley, "Su ürünleri yetiştiriciliği, ekonomik, sağlıklı bir protein sağlamanın yanı sıra aşırı avlanan balık avlarına maruz kalma baskısını ortadan kaldırdığı diyerek şöyle devam etti: "Bu rapor, endüstrinin vahşi yakalanan balığa olan güveninin bir sonucu olarak bu vaatte bulunmadığını ortaya koyuyor."Akuyakıt endüstrisinin tedarik zincirinde şeffaflığı ve sürdürülebilirliği artırmak ve vahşi ortamda yakalanan balıklara olan güvenini tamamen ortadan kaldırmak için acil eylem gerekiyor."
Geribildirim İcra Direktörü Carina Millstone. “Su ürünleri endüstrisinin balık unu ve petrole olan“ her zamanki gibi iş ”yaklaşımının okyanus kaynaklarını tehlikeli biçimde tükettiği ve deniz ekosisteminin bütünlüğünü tehdit ettiği açıktır. sağlık ve gıda güvenliği önemli"diye ekledi.
Hayvan Refahı
Ve Dünya Tarımda Balık Politikası Başkanı Dr. Krzysztof Wojtas'ın işaret ettiği gibi göz önünde bulundurulması gereken başka faktörler de var.Wojtas, "FMFO için vahşi avlanan balık kullanımının olumsuz sonuçlarını düşünürken, bu endüstrilerin hayvan refahı üzerindeki büyük etkisini göz ardı etmemeliyiz." Dedi.
“Endüstriyel kültür balıkçılığı büyüdükçe, bu yoğun tarım sistemlerinde acı çeken hayvan sayısı çoğalır ve başka bir gizli katmana neden olur.“Çoğu insan, bu su altı fabrika çiftliklerini beslemek için büyük endüstriyel balıkçı gemilerinde korkunç şekilde ölen yüz milyarlarca küçük balığın acı çektiğinin farkında değil. Endüstri bu krizi acilen ele almalı.”
Balık kampanyası , yabani ve çiftlik balıklarının tüketimini çevreleyen konular hakkında daha fazla ayrıntı paylaşıyor.Yabani Balıkları Yetiştiriciliği Balık Yetiştirmek, Denizleri Sakatlıyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.