Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
22 Kasım, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

Balık Popülasyonu Azalıyor!

KARAS REKLAM
Balık Popülasyonu Azalıyor!

“Denizde çok balık var.” Bu sıkça duyulan deyimsel ifade, yaklaşmakta olan iklim felaketinin dünyadaki balık popülasyonlarını tehdit ettiği için artık ironik bir deyiş olarak gelişmeye başlıyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'na (World Wildlife Fund) göre, yabani avlanan ve avlanan deniz ürünleri, dünyadaki en büyük ticari maldır ve balık, bugün dünya nüfusunun yaklaşık yarısı için birincil bir protein kaynağı olmaya devam etmektedir.

İklim değişikliği balık ekosistemlerini etkilemektedir ve balıkçılık, gıda güvenliği ve yoksulluğun azaltılması için çok önemli olduğu için kuşkusuz gelecekteki gıda arzı ve ekonomik büyüme için risk teşkil edecektir. Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, balıkçıların % 97'si gelişmekte olan ülkelerde, bu yüzden endüstri milyarlarca insan için önemli bir geçim kaynağı.

Balıkların geleceği, neslimiz iklim değişikliğine bağlı sonuçların çağına girdiği için önemli bir konudur. Aşırı avlanmayı ve kaynakların tükenmesini önlemek için, UC Santa Barbara’nın Christopher Free gibi bilim adamları, küresel balıkçılık reformu, sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği, deniz biyolojik çeşitliliğinin korunması ve daha fazlasını araştırıyor.

Bren Çevre Bilimi ve Yönetimi Okulu'nda doktora sonrası araştırmacı olan Free, ısınan suların balıkçılık üretimine etkileri üzerine bir araştırma başlattı. Sonuçlar geçtiğimiz günlerde Mart 2019'da Science dergisinde yayınlandı.

Balıkçılıkta şu anki yükler arasında stok aşırı avlanma ve kötü yönetim yer almakta, yakın zamanda ise listeye iklim değişikliği de eklenecektir. Free ve bir bilim adamları ekibi, 38 farklı ekolojik bölgedeki 124 türün okyanus sıcaklığı kayıtlarını bolluk verileriyle karşılaştırmak için sıcaklığa bağlı popülasyon modellerini kullandı. Mevcut veriler için, sıcaklığın popülasyonlara nasıl ya da olumsuz bir şekilde etkilediği belgelenmeye çalışılıyor.

Araştırma ayrıca, 1930'dan 2010'a kadar olan tarihsel verilere göre, balık popülasyonlarının yiyecek sağlama yeteneğinin nasıl değiştiğini değerlendirdi.

Toplam 235 balık popülasyonundan % 8'i olumsuz yönde etkilendi ve % 4'ü küresel ısınmadan olumlu etkilendi. Free ve diğer bilim adamları, modellerini 1930'dan bu yana balık popülasyonlarının gıda sağlama potansiyelinde % 4.1'lik bir düşüş göstererek, maksimum verimde sıcaklık kaynaklı değişimleri engellemek için kullandılar. Maalesef dünyanın belli bölgelerinde balık çeşitliliği ve mevcudiyeti kaybı yaşanabilir.

Bu çalışma, gıda mevcudiyetinde önemli bölgesel farklılıkları ortaya çıkardı. Veriler, Doğu Asya ekolojik bölgelerinin balık verimliliğindeki en büyük sıcaklığa bağlı kayıpların bazılarını gösterdi. Bunlar dünyadaki en büyük insan nüfusunu destekleyen bölgelerdir. İnsan popülasyonunda büyük artışlar ve gıda talebinde bulunan tropikal gelişmekte olan ülkeler de gıda bulunabilirliğinde kayıp yaşayacaklar.

Free’nin bulguları, okyanusun ısınmasıyla birlikte verimlilik ve biyoçeşitliliği değiştirmek için gelecekte uygun balıkçılık yönetiminin önemini vurgulamaktadır. Bu, balık popülasyonlarını gözlemlemek için yeni araçlar, aşırı avlanmayı önlemek için yeni stratejiler ve balıkları dünyaya dağıtmak için yeni düzenlemeler geliştirmeyi gerektirir. Free, “Verimliliği kesinlikle etkileyen birçok başka faktör var” değerlendirmesinde bulundu.

Bu ilave faktörlerin bazıları arasında okyanus asitlenmesi, düşen oksijen seviyeleri ve habitat kaybı bulunmaktadır.

Genel olarak, Free, ısınmanın balık popülasyonları üzerindeki etkilerini azaltmak için sahip olduğumuz en önemli kaldıraçlardan ikisinin aşırı avlanmayı önlemek ve sürdürülebilir balıkçılık yönetimi uygulamaları geliştirmek olduğuna inanıyor.

Free, “İklim değişikliğinin balık popülasyonlarını etkilediği mekanizmaların daha fazlasını anlamak ve bu bilgileri iklim değişikliğine uyumlu stratejiler tasarlamak için kullanmakla gerçekten ilgileniyorum” dedi.

Sonraki adımlarında, balıkçılıkta avlanma sınırlarını değişen üretime adapte olacak şekilde ayarlama yolları ve iklim değişikliğinin etkilerini tamponlamak için deniz koruma alanlarının nasıl kullanılacağı hakkında düşünmek yer alıyor.

Balıklar toplumumuzda önemli bir yer oluşturuyor çünkü hem insanları besliyor hem de istihdam ediyorlar. Okyanus suları ılık olduğu için birçok balık ekosistemi yıkılacak ve bunun sonucunda birçok bölge daha az yiyeceğe sahip olacaktır. Free’nin bulguları iklim değişikliğinin sonuçlarını vurgular ve bizi dünyadaki insanlar için hayati bir geçim kaynağını korumak için sera gazı üretimini azaltmak için bir toplum olarak çağırıyor.


 

Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI