Binali Yıldırım, Uluslararası 2. Kış Kruvaziyer Forumunda konuşma yaptı.
reklam Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 14 Ekim'de İzmir'de düzenlenen ''Kruvaziyer Turizminin Dünü Bugünü ve Yarını'' konulu toplantıda özellikle fener, kılavuz, römorkör, palamar ücretleriyle ilgili bazı iyileştirilme talebinin ön plana çıktığını belirterek, ''Bu çerçevede bakanlığımız o toplantıda da söz verdiği üzere 1 Ocak 2012'den geçerli olmak üzere, bu bahsettiğim hizmetlerde yüzde 50'ye varan indirimler yapmaya karar vermiştir. Bunun anlamı şudur; sektöre bir yıl içinde 10 milyon dolar destek sağlanmıştır'' dedi.
Yıldırım, Uluslararası 2. Kış Kruvaziyer Forumunda yaptığı konuşmada, yaklaşık olarak dünyada 19 milyon kişinin kruvaziyer sektöründe ağırlandığını ve sektörün cirosunun 90 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti.
1996-2005 yılları arasında sektörün ortalama yüzde 10'luk büyüme yakaladığını dile getiren Yıldırım, sektörün bölgesel gelişimine bakıldığında ise Akdeniz havzasının yüzde 30 civarında pay aldığını söyledi.
Yıldırım, Türkiye'deki kruvaziyer turizmin gelişmesinin 2000'li yılların başında daha görünür hale geldiğini, bu konudaki en önemli etkeni, ''limanlardaki bazı ücretlerde indirime gidilmesi'' olarak açıkladı ve bu indirimler sayesinde kruvaziyer turizmindeki gelişmenin çarpıcı ve aynı zamanda sürdürülebilir bir seyir izlediğini ifade etti.
2003 yılında Türkiye limanlarında ağırlıklı olarak 2 destinasyona 887 gemi ziyarette bulunurken, 2011 yılında 11 limanda toplam bin 366 gemiye ulaşıldığını, yolcu sayısında istikrarlı artış gözlendiğini kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:
''Gemi boyutlarında da büyüme devam etmektedir. Gemi sayısının artışı, daha düşük seyretmekle beraber, gemi ebatlarındaki artış nedeniyle ülkemizi, limanlarımızı ziyaret eden misafir sayısında artış daha yüksek düzeyde gerçekleşmektedir. Türkiye'de kruvaziyer turizminin bölgesel dağılımına baktığımız zaman, dikkati çeken il İzmir'dir. Başlangıçta aslında İzmir kruvaziyer turizminde pek adı olmayan bir ilimizdi. Ancak Deniz Ticaret Odası başkanımız ile oradaki diğer denizci kuruluşların özel gayretleriyle ve bizim de uyguladığımız tedbirlerle birlikte İzmir gittikçe dikkati çeken, hatta İstanbulla başa baş, zaman zaman İstanbul'u da geçen bir seyirde kruvaziyer gemi kabul eden ve 500 binin üzerinde, toplam turist sayısının neredeyse üçte birine yakın misafiri ağırlayan bir liman haline gelmiştir. İstanbul, İzmir ve Kuşadası kruvaziyer turizmin ağırlı destinasyonları arasında bulunuyor.
Bu bakımdan, İzmir kent içindeki limanın bir kısmını tamamen yük operasyonundan ayırarak ve arka sahasını genişleterek 3 milyon kapasiteli yeni bir liman yapma kararı aldık. Karar çerçevesinde imar plan çalışmaları tamamlandı, arazi bütünleşmeleri bitirildi. Zannediyorum önümüzdeki Mart ayına kadar da buranın yapımı için ihaleye çıkacağız.''
Binali Yıldırım, Efes Antik Kentini eski, orijinal haline getirecek bir projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatarak, ''Yüzyıllar önce mevcut olan limanı ihya edeceğiz, bir anlamda denizi Efes'e taşımış olacağız. Bu proje de yakında yapımına başlanacak önemli bir projedir. Yaklaşık 6 mil mesafeden denizden rahatlıkla Efes'e küçük teknelerle gidilebilecek ve Efes Antik Limanı ve etrafındaki kutsal, tarihi mekanlar tekrar aslına uygun olarak elden geçirilecek'' diye konuştu.
-''Kruvaziyer turizmi henüz doygunluk noktasına ulaşmadı''-
Dünyada, Akdeniz Bölgesi'nde ve Türkiye'de kruvaziyer turizmin henüz doygunluk noktasına ulaşmadığını belirten Yıldırım, sektörün toplam turizm faaliyetleri içinde yüzde 10-15 pay aldığını söyledi.
Bakan Yıldırım, kruvaziyer turizmini daha da yaygınlaştırmak için sezonu yıl boyuna yaymak gerektiğini, bölgenin iklim şartları dikkate alındığında sezonun 365 güne yayılabileceğini vurguladı.
14 Ekim'de İzmir Ticaret Odasının düzenlediği ''Kruvaziyer Turizminin Dünü Bugünü ve Yarını'' konulu toplantıda kruvaziyer turizmiyle uğraşan Türkiye'deki bütün firmaların bir araya geldiğine değinen Yıldırım, şunları kaydetti:
''14 Ekim kararları birçok konuda bir takım gelişmeleri, yeni inisiyatifleri alma zorunluluğu ortaya koymuştur. Turizmciler özellikle Türkiye'deki kruvaziyer turizmin gelişmesi için birlikte hareket etmenin önemine vurgu yapmış ve kruvaziyer birliği oluşturulması fikri benimsenmiştir. Bundan sonraki adımda artık herkesin bu konuda daha fazla gayret etmesi Türkiye kruvaziyer turizmciler birliğinin kurulması, ciddi anlamda kruvaziyer turizmin ülkemizde, bölgemizde gelişmesi ve toplam kruvaziyer sektöründen alınan payın artırılmasına yardımcı olacaktır. Yine bu toplantıda bir başka konu gündeme gelmiş, özellikle fener, kılavuz, römorkör, palamar ücretleriyle ilgili bazı iyileştirilme talebi ön plana çıkmıştır. Bu çerçevede Bakanlığımız o toplantıda da söz verdiği üzere, 1 Ocak 2012'den geçerli olmak üzere bu bahsettiğim hizmetlerde yüzde 50'ye varan indirimler yapmaya karar vermiştir. Bunun anlamı şudur; sektöre bir yıl içinde 10 milyon dolar destek sağlanmıştır.''
Bu arada, forumun ardından, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü denizde bir gösteri sundu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.