Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
kongsberg

?Aşk Gemisi? Mezar Oldu

KARAS REKLAM
?Aşk Gemisi? Mezar Oldu
1980'lerin ünlü dizisi "Aşk Gemisi"ndeki kruvaziyerin makine dairesinde çalışan 8 işçiden ikisi yaşamını yitirdi.
Reeklam yerimiz-1
İzmir'in Aliağa ilçesine söküme getirilen "Aşk Gemisi" adıyla bilinen dünyaca ünlü "Quail Cruises" adlı kruvaziyer gemisinin makine dairesine su boşaltmak için giren işçilerden 2'si "freon" adı verilen gazdan zehirlenerek hayatını kaybetti. Zehirlenen 9 işçi ise hastaneye kaldırıldı. 1980'li yıllara damgasını vuran "Aşk Gemisi" adlı televizyon dizisinin çekildiği gemide bayramın son günü yaşanan facia yürekleri burktu.

Fenalaşıp düştüler
Geçen hafta, İtalya'dan Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'ne getirilen 'Quail Cruises' adlı kruvaziyer gemisi yolculuk sırasında fırtına nedeniyle yara almış ve makine dairesinde su birikmişti. Adem Sorgulu'ya ait "Cemsan" tesislerine çekilen gemideki suyu boşaltmak için dün saat 12.30 sıralarında işçiler Ahmet Acet (48), Yunus Yeşilkula (38), Osman Ay (43), Nuri Çetin (43), Durmuş Özdemir (50), Bekir Dinler (53), Doğan Balcı (37), Davut Özdemir (40), Teoman Işık (41), Muhsin Gedik (40), Salih Soysal (39) makine dairesine indi. İşçiler, "motopomp" adı verilen, mazotla çalışan su tahliye pompasını çalıştırıp suyu boşaltmak istedi. Bu sırada işçiler aniden fenalaşıp teker teker yere düşmeye başladı. Bunun üzerine dışarıdaki işçiler durumu yetkililere bildirdi. Bölgeye aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi AKS ekiplerinin de bulunduğu çok sayıda kurtarma ekibi sevk edildi. İlk etapta işçilerden 9'una ulaşıldı. 15-20 dakika sonra ise işçiler Doğan Balcı ve Davut Özdemir bulundu.

Tedavileri sürüyor
Makine dairesinden çıkartılan 11 işçi ambulanslarla Aliağa Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. İlk etapta dışarı çıkarılamayan ve yaklaşık 20 dakika makine dairesinde bulunamayan işçilerden Doğan Balcı ile Davut Özdemir'in kalbinin durduğu tespit edildi. Müdahalelere rağmen talihsiz işçiler yeniden hayata döndürülemedi.
Zehirlenen ve durumları ağır olduğu belirtilen diğer işçilerden Ahmet Acet Ege Üniversitesi'ne, Nuri Çetin ise Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Diğer işçilerin durumlarının iyi olduğu bildirildi. Olayla ilgili polis soruşturma başlattı.
İzmir Valisi Mustafa Toprak, işçilerin gazdan zehirlendiğini doğruladı, savcılığın soruşturmasının sürdüğünü bildirdi.

İhmal iddiası
Edinilen bilgiye göre, gemide söküm yapabilmek için firma tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Aliağa Gemi Sökümcüleri Derneği'nden gerekli izinlerin alınmadığı öne sürüldü. Sökümü yapılacak gemide gaz ölçümü ve radyasyon kontrollerinin de yapılmadığı iddia edildi.
Zehirlenmeye ise sanıldığı gibi su tahliye pompasının egzozundan çıkan gazın değil makine dairesindeki klimadan sızan "freon" gazının neden olduğu ifade edildi. Özellikle yolcu gemilerindeki klimaların kompresöründe yoğun miktarda bulunan freon gazının Aşk Gemisi'nin gelirken yaptığı kazanın ardından sızmış olabileceği öne sürüldü. Gaz ölçüm cihazlarıyla kontrol yapılmadan içeriye girilmesinin tam bir intihar olduğu kaydedildi.

Freon gazı nedir?
Freon gazı kokusuz, renksiz, yanıcı olmayan, temas ettiği metalleri paslandırmayan (örneğin içinden geçtiği borular) bir gaz türü. Kloroflorokarbon yahut hidrokloroflorokarbon formülleriyle biliniyor. Freon gazı türüne göre yaklaşık -30 derecede kaynar ve -180/-200 derecelerde donar. Klima, soğuk hava deposu makinelerinde kullanılıyor. Çevreye zarar veren ve vermeyen türleri bulunuyor.

Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında