Evrensel nükleer buzkıran “Arktika” Rusya'nın St Petersburg kentine geri döndü. Test, Finlandiya Körfezi'nde yapıldı.
Proje 22220 kapsamında görev yapan öncü ve evrensel nükleer buzkıran “Arktika” 17 Eylül’de deneme seferlerinin ikinci aşamasını tamamlayıp Rusya’nın St Petersburg kentine geri döndü. Nükleer güçle çalışan geminin mekanizma ve ekipman denetimi, 23 Haziran-16 Eylül tarihleri arasında Finlandiya Körfezi ve Baltık Denizi’nde yapıldı. Uzmanlar, gemi çalışır durumdayken elektrik güç sistemlerini ve geminin farklı derinliklerden su çekerken gerekli olan hareketlere ilişkin özelliklerini test etti.
“Arktika, yola çıkmaya hazır“
FSUE Atomflot Genel Müdürü Mustafa Kashka konuya ilişkin yaptığı açıklamada deneme seferleri programının tamamen uygulandığını belirtti. Kashka, “Gemiyi inşa edenler, yükleniciler ve teslimat ekibi harika bir iş çıkardı. Sonuçlardan oldukça memnunuz. Arktika nükleer buz kırıcı Murmansk’a doğru yola çıkmaya hazır” dedi.
EN BÜYÜK VE GÜÇLÜ NÜKLEER BUZ KIRICISI
Proje 22220 kapsamındaki öncü evrensel nükleer buzkıran “Arktika”, Rosatom Devlet Atom Enerji Kurumu tarafından görevlendirilen OJSC Baltik Gemi Tersanesi tarafından inşa ediliyor. Gemi omurgası 5 Kasım 2013 tarihinde yerleştirildi ve gemi 16 Haziran 2016’da suya indirildi. Bu gemi dünyanın en büyük ve güçlü nükleer buz kırıcısı olacak.
Buz kırıcı, yüksek kapasiteli olanlar dahil olmak üzere gemilere bağımsız kılavuzluk ve Batı Arktik bölgelerdeki filolara da öncülük etmesi için tasarlandı. Geminin ikili çekim anlayışı, gemiye Arktik ve kutup nehirleri ağzında faaliyet göstermesi için olanak sağlıyor. Özellikle de Yenisei nehir ağzının daha sığ alanlarında ve Ob Koyu bölgesinde bu özellik oldukça yardımcı oluyor.
YOLCULUK 22 EYLÜL’DE BAŞLADI
Öncü ve evrensel nitelikteki nükleer güç ile çalışan; adını, tarihte su üstü pozisyonda Kuzey Kutbu’na ulaşan ilk gemi olan efsanevi buz kırıcı “Arktika” dan alan buz kırıcı Arktika, 22 Eylül’de Baltık Tersanesi’nden bitiş bendinden Murmansk deniz limanına doğru yola çıktı. Nükleer buz kırıcı, iki hafta sürmesi planlanan yolculuk boyunca buz şartlarında test edilecek.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.