Araştırmacılara göre, Arap Körfezi'nin deniz türlerinin üçte biri, deniz sıcaklıklarının yükselmesi nedeniyle 2090 yılına kadar yok olabilir.
Okyanuslar önceden tahmin edilenden daha hızlı bir şekilde ısınıyor ve zaten ılık olan Arap Körfezi'nin sığ havzası iklim değişikliğinin etkilerine karşı özellikle savunmasız kalıyor.İklim Değişikliği Forumu'ndaki bilim adamları Dubai'deki yedinci Dünya Hükümeti Zirvesi'nde sahneleniyor ve bunun önümüzdeki 70 yıl boyunca denizdeki biyolojik çeşitliliğin yüzde 33'ünün kaybına neden olabileceğini açıkladı.
Bulgular, araştırmacıların , deniz türlerinin üçte birinin , yükselen su sıcaklığı, tuzluluk ve oksijen seviyelerinin değişmesi ve insan faaliyetleri gibi 2090'da Arap Körfezi'nde nesli tükenebileceğini bildiren British Columbia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmanın arkasındaki bir uyarıyı yansıtıyor. Biyolojik Koruma'da yayınlanan bir başka yakın zamanda yapılan araştırmada ise , Basra Körfezi'ndeki deniz kemikli balıklarının yüzde 8'inin dünya ortalamasının iki katı olduğunu tehdit ettiğini ortaya koydu.
İklim Değişikliği ve Çevre Bakanlığı (MOCCAE) tarafından düzenlenen ve “İklim Değişikliği ve Okyanuslarımızın Sağlığı” başlıklı bir zirve oturumuna katılan uzmanlar, halihazırda iklimin tahribatı, aşırı avlanma ve kirlilikten muzdarip olan okyanusların şimdilerde iklim hayaletiyle karşı karşıya olduklarını duyurdu.
Conservation International'ın CEO'su Dr. M Sanjayan oturumu yönetti ve okyanuslar korunamazsa insanlığın "mahkum" olduğu konusunda uyardı.
Sanjayan, "Biz karasal bir türüz, ancak okyanusu koruyamadıkça mahkum oluruz" dedi.
“Uluslararası anlaşmalar, korunan alanların sistemleri tarafından korunacak kıyı ve deniz alanlarının yüzde 10'unu istiyor. Ancak koruma topluluğu, 2030 yılına kadar okyanusun yüzde 30'unu korumak için daha büyük bir çağrı yaptı.”
Panel, plastiğin belirli bir tehdit oluşturduğunu, Sürdürülebilir kalkınmanın danışmanı ve uzmanı olan William McDonough, dünya okyanuslarının “kirlendiğini” söyledi.
“Dünyadaki yüzde 70'inin su ile kaplı olduğu bir su gezegeninde yaşıyoruz. Ancak iklim değişikliği nedeniyle atmosfer okyanusları toksik karbon ile kirletiyor. Plastikten karbon en tehlikelisi” dedi.
Okyanus plastiklerinin yaklaşık yüzde 40'ının nehirlerden geldiğini ve bu plastiklerin yüzde 90'ının dünyadaki sadece 10 nehirden geldiğini belirtti.
McDonough, “Şu anda okyanusa çarpmadan önce kesmek için bu 10 nehrin ağzında atık toplama mekanizmaları üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Haber, Hamur ve Şeri gibi Arap Körfezi'nin önemli balık türlerinin uzun vadeli hayatta kalmalarına ilişkin ciddi endişeler uyandıran “aşırı derecede sömürülmüş” olduğu ortaya çıktıktan birkaç hafta sonra geldi.
Abu Dhabi (EAD) tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, sheri (tavşan balıkları) ve hamak (orfoz) popülasyonlarının yüzde 85'inden fazlasının silindiğini ortaya koydu.
Balıkçılık Kaynakları Değerlendirme Anketi denizdeki 250 günden ve 2.500'den fazla anket istasyonundan veri topladı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.