Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
25 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

Antalya'dan Yemen ve Fas'a Balıkçılık Eğitimi

KARAS REKLAM
Antalya'dan Yemen ve Fas'a Balıkçılık Eğitimi
FAS ve Yemen'den gelen uzmanlara, Türkiye'de Japonlarla işbirliği içinde su ürünleri yetiştiriciliği konusunda eğitim veriliyor.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen ?Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi" konulu üçüncü ülke eğitim programı Antalya Ramada Otel'de başladı.

Eğitim programının açılışında konuşan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Yetiştiricilir Dairesi Başkanı Dr. M. Altuğ Atalay, dünyadaki su ürünleri üretiminin yaklaşık 158 milyon ton olduğunu açıkladı. Bunun 91 milyon tonunun avcılık yoluyla, 67 milyon tonunun ise yetiştiricilikten elde edildiğini açıklayan Atalay, avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde artık sınır noktaya ulaşıldığını söyledi. Su ürünlerine talebin ancak yetiştiricilik yoluyla karşılanabileceğine dikkat çeken Atalay, Türkiye'deki su ürünleri yetiştiriciliği hakkında da bilgi verdi.

10 YILDA İHRACATTAN ELDE EDİLEN GELİR 10 KAT ARTTI

Atalay, şöyle konuştu:

?Türkiye'deki su ürünleri yetiştiriciliği üretimi, 2002 yılından 2013 yılına kadar yüzde 282 oranında artarak, 61 bin tondan 233 bin tona ulaşmıştır. Ülkemizde yıllık su ürünleri üretimi yaklaşık 600- 700 bin ton olarak gerçekleşmektedir. Bunun ortalama yüzde 60'ı avculuktan, yüzde 40'ı ise yetiştiricilikten elde edilmektedir"

Üretimdeki artışa benzer olarak ihracatın da hızla arttığını söyleyen Atalay, ?2002'de 27 bin ton olan ihracatımız, 2013 yılında hazırlanmış konserve edilmiş ürünler de dahil olmak üzere 101 bin tona ulaşmıştır. 100 milyon dolarlık ihracat geliri, 10 yılda altı kat artarak 600 milyon dolara ulaşmıştırö diye konuştu. Türkiye'nin Avrupa çipura, levrek ve alabalık pazarında ilk sıralarda yer aldığını da hatırlatan Atalay, ?Avrupa'da tüketilen her dört levrek veya çipuradan biri Türkiye'de üretilmiştir" diye konuştu.

KIYILARDAKİ İŞLETMELER AÇIK DENİZ İŞLETMELERİNE DÖNÜŞTÜ

Türkiye'de bu gelişmeler sağlanırken çevre dostu üretim tekniklerinin kullanırken, sürdürülebilirliğie de öncelik verdiklerini anlatan Atalay, yetiştiricilik sektörü gelişirken kıyıların konunması amacıyla 2007 yılından itibaren, Ülkesel deniz balıkları yetiştiriciliğini geliştirme programının uygulanmaya başlandığını da açıkladı.

Bu kapsamda kıyılardakı işletmelerin en az 1,1 km açıkta belirlenen yeni alanlara taşınarak modern teknolojilerin kullanıldığı açık deniz işletmelerine dönüştürüldüğünü açıklayan Atalay, Türkiye'nin bilgi birikimini diğer dost ve kardeş ülkelerle de paylaştığını söyledi. Bu kapsamda; 2009 yılında orta asya ülkelerinde avcılık ve yetiştiriciliğin geliştirilmesi amacıyla FAO Türkiye ofisi ve TİKA ile birlikte 2 milyon dolar tutarında 5 yıl süreli Orta Asya ülkelerinde bölgesel balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi programının başlatıldığını açıklayan Atalay, ?Bu kapsamda çok sayıda faaliyet gerçekleştirilmiştir" dedi.

Orta Asya ükelerinden sonra Balkanlar ve Afrika'da da TİKA kanalıyla teknik yardım ve eğitim programlarının yürütüldüğünü bildiren Atalay, ?Antalya'da da Genel Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde JICA ve TİKA'nın katkılarıyla 11 ile 25 Ocak tarihleri arasında Antalya Muğla, İzmir ve İstanbul illerinde iki hafta süreyle ulgulanacak olup, su ürünlere yetiştiriciliğiyle ilgili bilgiler verilecek" dedi.



Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI