Altınoluk'a Aeneas Heykeli
Büyük Roma İmparatorluğu'nun kurucusu Aeneas ile Aeneas'ın Altınoluk'tan İtalya'nın Castro şehrine gittiği antik geminin 5 metre yüksekliğindeki heykeli için proje hazırlandı.
Büyük Roma İmparatorluğu'nun kurucusu Aeneas ile Aeneas'ın Altınoluk'tan İtalya'nın Castro şehrine gittiği antik geminin 5 metre yüksekliğindeki heykeli için proje hazırlandı. Projeye kapsamında heykelin, Kaletepe Mevkisi'ndeki Altınoluk-Edremit Karayolu üzerindeki Antandros Kazı Alanı girişine dikileceği bildirildi.
Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği, yeni bir proje hazırladı. Avrupa Birliği Bakanlığı ve Pro Loco Castro ile ortaklaşa hazırlanan 'Altınoluk'tan Castro'ya Zamanda Yolculuk Projesi'ni Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu-2 programına 25 Nisan 2011'de onaylatan dernek yöneticileri şimdi de Aeneas heykeli projesi ile yeni bir çalışma başlattı. İlk projede, Büyük Roma İmparatorluğu'nun kurucusu Aeneas'ın Antandros'tan İtalya'nın Castro kentine Tempest gemisi ile yaptığı tarihi yolculuk yeniden canlandırılacaktı. Şimdiki projede ise Aeneas ve ünlü gemisi Tempest'in heykelinin yer alacağı bildirildi.
PROJEDE NELER VAR?
Projeler hakkında bilgi veren Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Gülçin Cömert, Antandros'un, antik kaynaklarda adının çok sık geçtiğini, Antandros'u da içinde barındıran İda Dağı'nın (Kazdağı) pek çok efsanenin kaynağı olduğunu söyledi.
Bu efsanelerden en önemlilerinden birisi de Aeneas Efsanesi olduğunu vurgulayan Cömert, "Efsaneye göre, Aeneas Afrodit'in 'Truva kahramanı' Ankhises'ten olan oğludur. Tanrılar Aeneas'tan Truva kadar güçlü ve büyük bir devlet kurmasını ister. Aeneas, babası Ankhises ve oğlu Ascanios'u yanına alarak bir grup Truvalı ile birlikte Antandros'a gelir. İda Dağı'nın ağaçlarından 20 gemi yaparak denize açılır ve İtalya'nın Castro Şehri'nde karaya çıkar. Daha sonra Roma İmparatorluğu'nun Başkenti Roma'yı kurar. Bu efsane Vergilius tarafından Aenas Destanı olarak yazılır. Altınoluk'tan Castro'ya Zamanda Yolculuk projemizde, yelkenli ve kürekli Tempest (Fırtına) Gemisi'nin benzerinden iki tane yapılacak. Gemiler Altınoluk'tan yola çıkacak, Aeneas'ın rotasını izleyerek Castro'ya ulaşacak. Gemilerin biri İtalya'da kalırken biri Altınoluk'a dönecek ve turizme açılacak. Ayrıca Truva'dan Altınoluk'a gelen bir dağ yolu belirlenecek ve 'Aeneas Yolu' olarak kültür turizmine açılacak. Yol üzerinde antik döneminin canlandırılacağı küçük konaklama yerleri, İda'nın doğal güzelliklerinin tanıtılacağı, burada elde edilen bitkilerden yapılan yemek ve içeceklerin sunulduğu tesisler inşa edilecek" dedi.
5 METRELİK AENEAS HEYKELİ DİKİLECEK
Aeneas Heykeli hakında da bilgiler veren Cömert, "Antandros, Aeneas'ın Anadolu'dan denize açıldığı son noktadır. Bu nedenle Aeneas'ın yola çıktığı sahile, Antandros Antik Kent kazı alanının girişine 5 metrelik Aeneas heykeli dikilecek. Heykel, Aeneas'ın yolculuk yaptığı 'Tempest' adı verilen geminin arka bölümünde yer alacak. Geminin orta bölümünden Edremit-Altınoluk karayolu geçtiği için boş kalacak, devamında karanın denizle birleştiği yere Tempest'in burun kısmı yapılacak. Heykelin etrafında Antandros ve İda Dağının, milli parkın tanıtımının yapılması için gelecek gezi otobüslerinin park edeceği bir alan oluşturulacak. Antandros'la ilgili tanıtım kitapları ve hediyelik eşyalar da bu alanda sergilenip satışı yapılacak. Projelerimiz, hem Antandros'un hem Balıkesir'in Hem Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayacak. Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerine projeleri anlattık çok beğendiler. Şimdi harekete geçmek için destek bekliyoruz" diye konuştu.
Dernek Başkanı Gülçin Cömert, projenin, bölgedeki turizmi canlandıracağını, Antandros Antik Kenti'nin yeni bir Efes olacağını da söyledi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.