Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

Alsancak limanında kriz

KARAS REKLAM
Alsancak limanında kriz
BAŞBAKANLIK Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Alsancak Limanı için yaptığı ilk planın yürütmesini mahkeme kararıyla durduran İzmir Büyükşehir Belediyesi, kruvaziyer limandaki ticaret alanı büyüklüğü ve Meles deltasının yük limanına dönüştürülmesiyle ilgili Eylül ayında olumsuz görüş verdiği yeni planı beklemeye başladı. Özelleştirme İdaresi planda ısrar ederse, belediye yine dava açacak
Reeklam yerimiz-1
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasındaki Alsancak Limanı planı krizinde gözler yapılacak son plana çevrildi. İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği'nin de tepki gösterdiği ilk plana İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Alsancak Kurvaziyer Liman Alanı içinde 1.25 olarak belirlenen emsal değerin yüzde 63?ünün ticari alan olarak düzenlenmesinin kabul edilemeyeceği; liman alanı içinde bu yoğunlukta ticaretin yer almasının liman arkası bölgesi planlarının gerçekleşmesini engelleyebileceği, trafik yükü ve sirkülasyonunu arttıracağı gerekçeleriyle açtığı davada Danıştay Altıncı Daire Başkanlığı 11 Ekim 2012 tarihinde yürütmeyi durdurdu.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, yürütmenin durdurulmasının ardından yeni plan hazırladı. Bu planda AVM alanı küçültüldü ama turizm-ticaret büyütüldü. Ticaret için ayrılan alan yine yüzde 63 oldu. Plan, görüşlerini bildirmeleri için eylül ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi'ne gönderildi. Her iki belediye de plandaki olumsuzluklara dikkat çeken yanıtlar verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre Düzeni Planı'nda 75 hektar olan liman alanının 125 hektarı çıkarılmasına dikkat çekekerek, Meles Deresi ile Altınyol arasında kalan Meles Deltası Alanı'nın da ?Liman Alanı?na dahil edildiğin saptandığına dikkat çekti. Meles Deltası'nın, taşmalara ve yağışa bağlı olarak sulak alan niteliği taşıyan kesimleri ile kentin ekolojik yönelimi ve peyzaj düzenleme potansiyeli açısından dikkat çekici bir bölgesi olduğu belirtilerek, Meles deltasının kuşların kent içinde konakladıkları önemli bir durak noktası olması itibariyle de önem taşıdığını vurguladı

TAŞKIN, DERE YATAĞI DİKKATE ALINMADI

Meles'in aynı zamanda üzerindeki piknik alanı ile insanların yoğun olarak kullandıkları bir rekreasyon alanı olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi'nin planla ilgili görüşünde, İZSU'nun bu planlarda Meles Deresi için ayrılmış olan genişliğin sadece mevcut Melez Deresi ana yatağını içermekte olduğunu, taşkın dere yatağının dikkate alınmadığına dikkat çektiğini bildirdi. İZSU'nun Meles Deresi yatağının genişletilmesi veya taşkın debisinin alınabilmesi amacı ile mevcut duruma ilave yeni taşkın yatağı açılması ve dere yatağına paralel temizlik amacı ile servis yolu oluşturulması gerektiği şeklinde görüş bildirdiği uyarısı yapıldı.

ULAŞIM YÜKÜ ARTACAK, ÇÖZÜM ÖNERİSİ YOK

Öte yandan ulaşım açısından ise Limanı çevreleyen Alsancak Yeni Kent Merkezi planlarının gerek ticaret, gerekse turizme yönelik potansiyelleri içermesi ve Alsancak Konteyner Yük Limanı'nın bitişiğinde Alsancak Kruvaziyer Limanı'nın yer alması nedenleriyle kentin ulaşım yükünün artacağından ve fiziksel plan kararı olarak herhangi bir çözüm önerisi getirilmediğinden, söz konusu planların ulaşım açısından yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

TİCARİ ALAN ORANLARI YİNE YÜKSEK

Büyükşehir Belediyesi, kurvaziyer limanla ilgili öneri planda ise projenin karasal kısmında, ekonomik değer yaratacağı öngörülen otel ve konaklama birimleri ile kiralanabilir ticari alanların yine çok yüksek oranda yer aldığı, alanın yüzde 63.71?inin ticaret alanı (AVM, ticari ofis ve bürolar, yüzde 3 sökülüp takılabilir ticari birimler) ayrılarak kurvaziyer limanların vermekle mükellef olduğu temel hizmetler sıralamasında ticari fonksiyonların ön sıraya geçtiği, ticari alanların bölge ulaşımına getireceği yükün çözümüne yönelik önerilerin yer almadığının görüldüğü belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kurvaziyer Limanı Alanına yönelik hazırlanan plan değişikliği önerilerinin, ticari fonksiyonların Alsancak Liman Arkası Uygulama İmar Planı'nda karşılanması nedeniyle, yolcu taşımacılığına hizmet verecek biçimde yeniden irdelenmesi, yürürlükteki plan kararları gözetilerek bir bütün halinde hazırlanması gerektiği görüşünü Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bildirildi.

Üç aydır Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda olan görüşlere göre plana son halinin verilmesi bekleniyor. Büyükşehir ve Konak Belediyesi görüşleri doğrultusunda düzenlemeler yapılmaması durumunda, ilk planının yürütmesini durduran Büyükşehir Belediyesi'nin ya askıya çıkacak plana itiraz etmesi yada yine iptal istemiyle mahkemeye başvurması bekleniyor.


Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında