Rus haber ajansı Ria Novosti'de yer alan habere göre 14 teklif arasından Finlandiya şirketi Ekokem EY AB ve Amerikan şirketi Veolia Environmental Services Technical Solutions seçildi. Ria Novosti'nin haberine göre, ihaleye Rus şirketi de katıldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Alman meslektaşı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmesinden sonra yaptığı konuşmada, Suriye'de siyasi çözümleri bozmak için bulunan bahanelerden duyduğu endişeyi dile getirdi. Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, "En başta, kimyasal silah konusu üzerine spekülasyonlar ortaya atılarak siyasi çözüm arayışlarımız raydan çıkarılmak istendi. Şu anda bu problem çözülüyor gibi. Suriye hükümetinin söz verdiği gibi bütün sözlerin yerine getirileceğini umuyorum. Kimyasal silahlar imha programının zamanında tamamlanacağına inanmak için çok sayıda nesnel sebebe sahibiz" ifadelerini kullandı.
Lavrov daha sonra insani kriz probleminin ortaya atıldığının altını çizdi. İlk olarak Suriye taraflarının arasında diyalog kurulması gerektiğini söyleyen Lavrov, "ABD, BM Genel Sekreteri ve Lahdar Brahimi muhalif heyeti büyüteceklerine söz verdiler. Böylelikle heyet rejimin iç muhaliflerini de temsil etmiş olacak" dedi.
19 Eylül 2013'de Suriye'nin Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne dahil olmasına, kimyasal silahların kontrollerinin Uluslararası Örgüt'e devredilmesine ve kitle imha silahlarının 2014'e kadar yok edilmesine karar verildi. Kimyasal silahların imha programı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ve BM Güvenlik Konseyi tarafından Eylül sonunda kabul edildi. Suriye hükümetinin hazırladığı programda, imha işlemlerinin 1 Kasım'a kadar, cephaneliklerin ise 2014'ün ortasına kadar tamamen yok edilecekleri belirtildi. 19 Aralık'ta 10 Rus uçağı kimyasal silahların imha edilmesine yardım etmek amacıyla Suriye'nin önemli liman kentlerinden biri olan Lazkiye'ye gönderildi. Daha sonra Rus nükleer kruvazörü 'Petr Velikiy' Suriye sınırına gitti ve kimyasal silahların ilk partisi ülkeden çıkarıldı.
Almanya ABD'ye askeri gemi mi gönderiyor?
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü OPCW'den yapılan açıklamaya göre, Suriye kimyasal silahlarının imhası için açılan ihaleyi Finlandiya ve ABD şirketleri kazandı
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.