Mecliste Türkiyenin Üçüncü, Bölgemizin En Büyük Limanı Petlim ve Egenin Lojistik Potansiyeli adlı bir sunum yapan Yavuz, meclis üyelerinin sorularını da yanıtladı.
Petlim Konteyner Limanı yatırımının tamamlanmasından dolayı çok mutlu olduklarını dile getiren Yavuz, hem Baküde hem Türkiyede 20 milyar dolarlık yatırım projelerini konuşmadan önce liman yatırımını konuştuklarını söyledi. Yavuz, 20 milyar dolarlık yatırım portföyümüz içinde Petlim Limanı 450 milyon dolara mal olacak ve bu tutarın 300 milyon dolarlık kısmını SOCAR olarak biz harcama yaptık. Toplam yatırım tutarımız içinde oldukça düşük ama SOCAR olarak liman yatırımımızdan çok mutluyuz. İnanın hem Baküde hem burada 20 milyar dolarlık projeleri konuşmaya başlamadan önce limanı konuşuyoruz dedi.
Bu yatırım ile gizli bir potansiyeli açığa çıkardıklarını ifade eden Yavuz, Muhteşem bir liman yaptık. Bu limana 16 bin TEU konteyner taşıyan gemiler girebilecek. Rıhtım ile beraber diğer depolar entegre çalışacak. 450 dönümlük depolama alanını bir o kadar daha artırabilme şansına sahibiz. Ayrıca lojistik alanımızı demiryoluna bağlayacağız. Limanımızın altyapısını SOCAR olarak biz gerçekleştirdik. Yaklaşık 300 milyon dolara yakın harcama yaptık. Limanı 3 ay içinde APM Terminals'a işletilmek üzere teslim edeceğiz. Resmi açılışını nasip olursa gelecek yıl bahar aylarında yapacağız. Azerbaycan ve Türkiye Cumhurbaşkanlarımızın katılımları ile muhteşem bir açılış yapacağız diye konuştu.
TARİHİ İPEKYOLU HAYATA GEÇİYOR
Türkiye'nin son yıllarında gerçekleştirdiği en büyük atılımın altyapı devrimi olduğunu vurgulayan Yavuz, Türkiyenin lojistik merkez olma yolunda önemli adımlar attığını; Tarihi İpekyolunun en önemli merkezlerinden biri olan İzmirin, bu misyonuna yeniden kavuştuğunu vurguladı.
Petkim ve diğer limanlarla beraber Nemrut Körfezi'nin değerinin ortaya çıkacağını sözlerine ekleyen Yavuz, altyapı yatırımlarının tamamlanması ile Aliağanın dünya ligine yükseleceğini söyledi. Yavuz, şöyle devam etti: Özellikle Aliağa aksının bağlantılarında sıkışıklıklar için ilave yatırımlara ihtiyacı var. Hakikaten Türkiyenin gözbebeği olan Aliağada hızlı gelişmeler yaşanacak. İzmir, bu projelerin gerçekleşmesi ile gömlek değiştirecek ve Akdenizin birinci ligine çıkacak. Projeleri birbirleriyle yarıştırmamak gerekiyor. Uzun vadeli projeksiyonlara bakıldığında, 2030ların Türkiyesinde her limana ihtiyaç olacak. İnşallah önümüzdeki dönemde Petlimin getireceği imkanlarla beraber DTO üyeleri, diğer limanlarımızla beraber çok daha büyük işleri yapma imkanına kavuşurlar. Hep beraber çok daha kazançlı ve güzel günleri yaşarız dedi.
SOCARın 2008 yılında Petkim'i satın aldıktan sonra gerçekleştirdiği projelerle Türkiye Cumhuriyetinin en büyük doğrudan yatırımcısı haline geldiğine dikkat çeken Yavuz, 5.6 milyar dolarlık STAR Rafinerisi yatırımının yüzde 35 oranında tamamlandığını söyledi. Petrol fiyatlarının beklentilerinin çok altında olmasının, birçok projenin iptaline veya ertelemesine neden olduğunu belirten Yavuz, Şunu açık yüreklilikle söyleyeyim. Bu projenin gerçekleşebilir olmasının en büyük nedeni SOCARın Azerbaycana ait devlet şirketi olmasıdır. İkincisi de Azerbaycan ve Türkiyenin uzun vadede bölgede yaptıkları planlamanın ve stratejik-politik işbirliğinin bir sonucudur. Rafineri yatırımlarında 3 senaryomuz vardı. Şu anki senaryo düşük petrol fiyatına göre bir senaryodur. Bu koşulda da projemiz fizibıl proje olarak kalmaya devam ediyor diye konuştu. Yavuz, TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) Projesinin de 2018 yılı sonunda tamamlanacağını açıkladı.
ÇAĞDAŞ LİMANLAR AYAKTA KALACAK
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de, SOCAR Grubuna ve Kenan Yavuza İzmire yapılan yatırımlar nedeniyle teşekkür etti. Öztürk, Bu muhteşem yatırımı gerçekleştirdiğiniz için size teşekkür ediyorum. Azerbaycan ve Türkiyenin tarihi ve kültürel birlikteliği ticaret ile bütünleşti. Bunda çok önemli payınız var. Aliağa, Egenin dış ticaretinin yüzde 46sını gerçekleştiriyor. Sizin yeni yatırımınızla bu oran çok daha üst noktalara gelecek. Bana göre bu kadar çağdaş, teknolojik limanı APM Terminals gibi bir işletici ile çalıştıracak olmanız da çok önemli. Bu liman örnek oluşturacak. Her liman bizim için çok değerlidir. Ülkemizde liman kapasitelerinde arz fazlası var. Ama biz bugünü değil 2030u, 2035i konuşuyoruz. Bu talep artacaktır. Türkiyedeki her liman jeopolitik olarak önemli noktadadır. Artık limanlarımız bir şeye karar vermek zorundalar. Çağdaş olanlar ayakta kalır, çağdaş olamayanlar gider dedi.
Aliağada hızlı gelişmeler yaşanacak
SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesinin Ekim ayı Meclis Toplantısına katıldı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.