Türkiye'nin en yüksek gölü olan 2 bin 241 rakımlı Balık Gölü'nde yaşayan alabalığın, neslinin yok olmaması için hazırlanan proje kapsamında çalışma başlatıldı.
Bilinçsiz avcılık ve diğer balık türlerinin alabalık yumurtalarını yemesi, endemik Balıklı Gölü alabalığının neslinin tehlikeye girmesine neden oldu.
İşletme sahibi Hatem Kızılkurt, Balık Gölü'nde bulunan alabalıkların nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için çalışma başlattıklarını söyledi.
Balık Gölü'nde yakaladıkları doğal balıkları, gölün hemen yanında kurduğu gölette çoğaltarak yeniden Balık Gölü'ne bırakacaklarını anlatan Kızılkurt, "İlk etapta yaklaşık 200 bin adet yavru elde ederek gölete aktardık. Büyük ölçüde başarı da elde ettik" dedi.
'Balık Gölü Türkiye'nin en büyük doğal alabalık parkı'
Bölgeye destek beklediklerini dile getiren Kızılkurt, şunları kaydetti: "Balık Gölü Türkiye'nin en büyük doğal alabalık parkıdır. Gölde ciddi bir şekilde balık azalması var. Bir misafir geldiği zaman meşhur alabalığımızı sunamıyorduk. Burada bir temel attık, başarı elde ettik. Alabalıklarımız tamamen doğal, suni bir yemleme yok, kendi haliyle besleniyor. Projeyi uyguladığımız alanda bu balığın yediği böcek türleri bulunuyor ve toprakla kumda göldeki ile aynı yani Balık Gölü'nün aynısını bu gölette sağladık. Bu çalışmayla milyonu aşkın alabalık hedefliyoruz. Göletimiz ise 3 milyon balık kapasiteli. Üretiminin gelişmesi durumunda göletimizi genişleteceğiz. Projenin başarılı gitmesi durumunda üretim yapılan anaç balıklar için ayrı, yavru balıklar için ayrı bir gölet oluşturacağız. Alabalığın yanı sıra göl içinde aynalı sazan, sazan, inci balığı ve bıyıklı balık türleri yaşamaktadır."
Taşlıçay Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cemal İnce de araştırmacıların Balık Gölü'nde bulunan alabalığın Abant Gölü'ndeki alabalık ile aynı türden olduğunu söylediklerini belirtti.
Bu projenin alabalık neslini korumak için büyük önem taşıdığını belirten İnce, "Gölde aynalı sazan, kırmızı pullu alabalık ve göle has olan endemik alabalık bulunmaktadır. Aynalı sazan ve sazan balığından göl temizlenmediği sürece zaten bitme noktasında olan endemik alabalığın yok olması kaçınılmazdır. Yapılan bu projeyle Türkiye'nin ender rastlanan alabalıklarından olan Balık Gölü alabalığının çoğalmasına büyük bir katkı sağlanacaktır. Gölde bu şekilde yapılacak projelerin SERKA tarafından desteklenmesi büyük önem arz etmektedir" dedi.
Alabalık koruma altında
Türkiye'nin en yüksek gölü olan 2 bin 241 rakımlı Balık Gölü'nde yaşayan alabalığın, neslinin yok olmaması için hazırlanan proje kapsamında çalışma başlatıldı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.