Türk gümrükleri, beyan edilen miktarlara kıyasla gemide bulunan fazla yakıtları "kaçakçılık" olarak değerlendirebilir. Bu, P&I, deniz ve enerji sigorta sağlayıcısı Gard'ın muhabirinden aldığı bilgilere göre, gemi mürettebatına karşı gecikmelere, para cezalarına ve hatta cezai suçlamalara yol açabilir.
Gümrüklerde rastgele yapılan denetimlerin yeniden arttığını belirten Gard, gemide beyan edilen miktardan fazla yakıt bulunmasının 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun 3. maddesi uyarınca suç teşkil edebileceğini söyledi.
“Gümrük tarafından bir bunker uyuşmazlığı tespit edildiğinde, yetkililer kaçak mallara el konulmasını emredecek, bu da pratikte geminin fazladan bunkerlerinin hareketten önce boşaltılması anlamına gelecek.
Gard muhabiri, "Ayrıca ülkeye mal sokan kişi, yani kaptan ve/veya baş memur, cezai suçlamalarla karşı karşıya kalabilir ve birkaç yıl hapis cezasına ve parasal yaptırımlara çarptırılma riskiyle karşı karşıya kalabilir" dedi.
Gard, özellikle Türk limanlarına sefer yapan gemilerin operatör ve kaptanlarının gümrük beyannamesi doldururken çok dikkatli ve özenli olmaları konusunda uyarıyor.
Gemide kalan yakıtın, Türk gümrüklerine beyan edilmeden önce dikkatlice ölçülüp hesaplanması büyük önem taşımaktadır.
Ayrıca, Türk limanlarındaki beyan edilmemiş yakıt sorunu ve rakamlardaki tutarsızlıkların yol açabileceği ciddi sonuçlar konusunda tüm ilgili mürettebatın bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Limana varmadan önce tüm gerekli belgeler önceden hazırlanmalı ve her şeyin yolunda olduğundan emin olunmalıdır.
Gemideki tüm sarf malzemelerinin, yakıtlar dahil, uygun beyan formunda doğru şekilde listelendiğinden emin olmak kritik öneme sahiptir. Gard'ın bildirdiği gibi, tüm sayıların doğruluğu hayati öneme sahiptir.
Hesaplama hatası nedeniyle gemi kaptanı ve/veya baş zabitinin petrol ürünleri kaçakçılığıyla suçlanması halinde, Muhabir, fazla yakıtın kasıtlı bir eylem sonucu olmadığını sözlü ve yazılı olarak açıkça belirtmelerini önermektedir.
Gard'ın Türk muhabirleri, yıllar boyunca gemi operatörlerini, gümrük memurlarının beklenmedik ve rastgele bir zamanda Türk limanlarına gelip gemileri denetleyebilecekleri, özellikle beyan edilen yakıt miktarları ile görevli memurların yaptığı ölçümler arasındaki tutarsızlıkları tespit edebilecekleri konusunda uyardılar.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.