Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
kongsberg

Ağır Kayıplarla Karşı Karşıyalar

KARAS REKLAM
Ağır Kayıplarla Karşı Karşıyalar
Malezya'nın Penang eyaletinde balık yetiştiricileri ağır kayıplarla karşı karşıya, Penang hem adada hem de anakarada ciddi su kirliliği sorunlarıyla boğuşuyor.
Reeklam yerimiz-1

Teluk Bahang açıklarındaki denizin ağır metallerle kirlenmiş olduğu söyleniyor. Adanın kuzeyindeki durum daha ciddi görünüyor. Haftalar önce, sadece bir kaç balık ölü bulundu. Şu sıralar ise, balıklar binlercesi ölüyor. Balık yetiştiricileri de balıklar öldüğü için gelir kaynaklarından mahrum kalmıştır.

Teluk Bahang çiftliğinden 64 yaşındaki Lim Suan Gian, “Çin Yeni Yıl döneminde pazarlarda ve restoranlarda yaklaşık 500 kg, normal zamanlarda yaklaşık 100 kilo balık satıyorduk. Ancak, son iki ay içerisinde balık ölümleri yüzünden sadece yaklaşık 40 ila 50kg satmayı başardık.''

Lim, ''Su Ürünleri Departmanı, ölü balıklardan birkaç kez örnek aldı, ancak bugün itibariyle ölümlere neyin sebep olduğuna dair hiçbir gösterge yok. Nisan ayından bu yana 43.000 dolar kayıp yaşadık'' dedi.

"Çevre Bakanlığı (DoE) ve Balıkçılık Departmanı, bu alandaki tüm su ürünleri endüstrisi başlamadan önce hızlı bir çözüm bulmalı" diye ekledi.

Balıkçılık Departmanı direktörü Noraisyah Abu Bakar, “Balık çiftçilerinin çıkmazını anlıyorum. Laboratuvarımıza örnekler gönderdik, ancak ölüm nedenini belirleyebilmemiz biraz zaman alacaktır, o zamana kadar balıkların tüketim için güvenli olup olmadıklarını onaylayamadığını söyledi.

Noraisyah ayrıca Deniz ve Kıyı Çalışmaları Merkezi (Cemacs) direktörü Profesör Aileen Tan ile çalıştığını söyledi.

Tel Tan Bahang’ın denizlerinde yüksek seviyede nikel kirliliği bulan ilk kişi olan Prof Tan. Noraisyah, "DoE'nin kaynağı doğrulaması gerektiği için nikel olduğu sonucuna varamayız" dedi.

Cemacs, Nikel seviyesinin Milli Park yakınındaki denizlerde olması gerekenden yüzde 1,038 ve Teluk Bahang'daki balık çiftlerinde yüzde 982 daha yüksek olduğunu bildirmişti.

İki hafta önce Prof Tan, Universiti Sains Malaysia'nın kimya departmanının Teluk Bahang sularındaki nikeli milyonda 0.472 parça (ppm), tipik deniz suyunda 0.005ppm standartından yüzde 944 daha fazla bulduğunu söyledi.

Kurşunun normalin üstünde yüzde 184, kadmiyumun yüzde 32 daha yüksek olduğunu söyledi.

Devlet Çevre Komitesi başkanı Phee Boon Poh, kirlilikten etkilenen balık ve yüzücülerin rapor edilmediğini ve DoE'nin durumu izlediğini söyledi. "Test sonuçları çıktığında konunun ana nedenini ve kaynağını bileceğiz" dedi.

Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında