Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir Yunan donanma kaynağı, Yunan donanmasının 'yüksek teyakkuz' kapsamında Ege Denizi'ne savaş gemileri konuşlandırdığını söyledi.
Öncesinde Türkiye NAVTEX (Denizcilere Duyuru) yayımlayarak Oruç Reis sismik araştırma gemisinin 21 Temmuz'dan itibaren Rodos ile Meis adaları arasında yeni bir sondaj faaliyetinde bulunacağını duyurmuştu. Bunun üzerine Yunan hükümeti, 'Türkiye'yi kıta sahanlığına girmek ve egemenlik haklarını ihlal etmekle' suçlamıştı.
'Her türlü faaliyete karşılık vermeye hazır'
AFP'ye konuşan Yunan donanma kaynağı, "Donanma birimleri dünden beri Ege Denizi'nin güneyi ve güneydoğusuna konuşlandırılıyor. Birimler her türlü faaliyete karşılık vermeye hazır" dedi.
Yunan donanmasının denizcilere Türkiye'nin yayımladığı NAVTEX'i dikkate almadan faaliyetlerini devam ettirme çağrısı yaptığı da belirtildi.
Atina'nın bu araştırmanın yapılacağı bölgenin Yunan kıta sahanlığında kaldığı savını ise Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy'un ağzından reddetti.
'Anadolu'ya 2 kilometre, Yunan anakarasına 580 kilometre uzakta'
'Yüzölçümü 10 kilometrekare, Anadolu'ya 2 kilometre, Yunan anakarasına 580 kilometre uzaklıkta olan bir adanın 40 bin kilometrekare genişliğinde kıta sahanlığı alanı yaratmasının, rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez olmadığını' dile getiren Aksoy, 'Yunanistan'ın maksimalist kıta sahanlığı iddiasının, uluslararası hukuka, içtihada ve mahkeme kararlarına aykırı olduğunu' söyledi.
Dün Yunan gazetesi Kathimerini, 2 Ağustos’a kadar Meis Adası'nın güneyi ve doğusunda Oruç Reis sismik araştırma gemisinin sondaj çalışmalarında bulunacağının açıklanması nedeniyle Yunanistan genelindeki ordu birliklerinin alarma geçirildiğini duyurmuştu.
Miçotakis de teyakkuzda
Başbakan Kyriakos Miçotakis de 'Türkiye'nin Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmalarından vazgeçmemesi durumunda Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye yaptırım uygulamaktan başka seçeneğinin olmadığını' söyledi.
Dışişleri ve Savunma Bakanlarının yanısıra Genelkurmay Başkanı ile durum değerlendirmesi yapan Miçotakis, ulusal güvenlik sorunlarıyla ilgili bilgilendirmek için perşembe ve cuma günleri parti liderleriyle ayrı ayrı görüşmeler yapacağını belirtti.
Yunan Dışişleri de "Türkiye'ye egemenlik haklarımızı ihlal eden ve bölgede barışla güvenliğe zarar veren yasadışı faaliyetlerine derhal son vermesi çağrısı yapıyoruz" dedi.
AB bezgin
AB daha önce Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında enerji sondajına bazı yaptırımlar getirmiş, Libya'daki askeri faaliyetleriyle ilgili uyarılarda bulunmuş ve İstanbul'daki Ayasofya'nın camiye çevrilmesini kınamıştı.
Son gelişmelerle ilgili bir AB Sözcüsü, Türkiye'nin hamlesinin 'yardımcı olmadığını ve yanlış mesaj gönderdiğini' söyleyerek, 'kıta sahanlığı haklarıyla ilgili kararların diyalog ve müzakere yoluyla alınması' çağrısı yaptı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.