Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
kongsberg

ABD Donanması Türk Mühendisin Yazılımını Kullanıyor

KARAS REKLAM
ABD Donanması Türk Mühendisin Yazılımını Kullanıyor
Türk mühendis Ogan Ocalı'nın geliştirdiği "Tgi3d" yazılımı, kriminal vakaların aydınlatmasında çığır açıyor. Amerikan Deniz Kuvvetleri Kriminal Laboratuvarı (NCIS), fotoğraflarda üç boyutlu milimetrik ölçümleme yapabilen bu yazılım, olay yeri incelemede kullanılıyor ve suçlar aydınlatılıyor.
Reeklam yerimiz-1
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Teknoparkı'nda şirketi bulunan Ocalı, stratejik konularda yazılım üretiyor. Geliştirdiği "Tgi3d" yazılımıyla fotoğraflara üç boyutlu modelleme özelliği kazandıran Ocalı, en önemli müşterisinin NCIS olduğunu, bu yazılımla olay yeri fotoğraflarında üç boyutlu ölçümleme yaparak suçluları ortaya çıkardığını anlattı: "Olay yerinde her yeri en ince ayrıntısına kadar ölçmezsiniz. Her noktanın kare kare fotoğrafını çekersiniz, daha sonra bu program sayesinde zanlının ayakkabı numarasını, parmak izini vs. gerçeğe yakın ölçebilirsiniz. Olay yerinde, olay öncesi ve sonrası halini karşılaştırabilirsiniz."

ABD'deki ünlü Silikon Vadisi'nde uzun süre çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönen Ogan Ocalı, kurduğu Ocalı Bilişim Teknolojileri Yazılım Donanım San. ve Tic. A.Ş. ile stratejik konularda yazılım üretmeye başladı. Geliştirdiği yazılımları birçok ülkeye pazarlayan Ocalı'nın en iyi müşterileri arasında Amerikan kurumları yer alıyor.

Silikon Vadisi'nde elektronik dizayn ve otomasyon üzerine çalışan, yazılımlarıyla adından söz ettiren Ocalı, çalışmalarına İYTE Teknoparkı'nda devam ediyor. Son yazılımı "Tgi3d", özellikle suçların aydınlatılmasında büyük kolaylık sağlıyor. Bu yazılım sayesinde farklı açılardan çekilen bir nesne veya yerin fotoğrafının üç boyutlu modellenebildiğini belirten Ocalı, şu bilgileri verdi: "Müşterilerimiz çok farklı alanlarda ancak bu yazılımımız daha çok ölçümlendirme yapmak için kullanılıyor. Çok hassas, milimetrenin önem kazandığı ölçümlendirmeler yapılabiliyor. Mesela tarihi bir binanın restorasyonunda, binanın her yerinin hassas ölçülerini alamazsınız. Bu program sayesinde, çekilen fotoğraflar üzerinde ölçüm yapabiliyorsunuz." Yazılımın mimari eserlerin arşivlenmesinde de kullanılabileceğini dile getiren Ocalı, "Ürünümüz bin dolardan satılıyor. Çok üst düzeyde olduğu için fiyatını düşürmek istemiyoruz." dedi.

Elektrikli arabalar için hesaplı batarya üzerinde çalışıyor

Yeni çalışmalarını da antalan Ogan Ocalı, "TÜBİTAK destekli, yüksek kapasiteli enerji yoğunluklu, hesaplı batarya projemiz var. Sanayi veya araba bataryası olarak kullanılabilir. Yüksek kapasiteli bataryaların en büyük sorunu pahalı olması. Bundan dolayı otomotiv sektöründe kullanmanız mümkün olmuyor. Hedeflediğimiz bataryanın fiyatı, lityum bataryaların onda biri." diye konuştu.
Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında