2002 yılından bu yana, Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetlerine ilişkin usul ve esaslar ile bu hizmetleri vereceklerin sahip olması gereken vasıfları belirlemek ve gerekli yetkilendirmeleri yapmak konusundaki mevzuat boşluğu, 31 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Kılavuzluk Ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliği” ile ortadan kalktı.
Böylece, 15 Şubat 2002 tarih ve 24672 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Teşkilatları Yönetmeliği” ise idari yargı tarafından iptal edildikten sonra ortaya çıkan 16 yılllık mevzuat boşluğu, Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan tarafından giderilmiş oldu.
Yeni Yönetmelik hakkında görüşlerini bildiren uzmanlar, yeni Yönetmeliğin dünyada genel kabul görmüş esaslar ve uygulamalar ile IMO, Avrupa Parlamentosu, IMPA, EMPA gibi uluslararası kuruluşların kararlarına uygun olmasının yanı sıra bu konuda Ülkemizde, İdari Yargı’da görülmüş olan uyuşmazlıklar hakkında verilen çeşitli Yargı, Danıştay ve Rekabet Kurulu Kararlarıyla da uyumlu olduğunu ifade etmişlerdir.
Buna göre yeni Yönetmelikle getirilen en önemli hususlar, bütün dünya genelinde olduğu gibi, Kılavuzluk Hizmeti veren kuruluşlar ile Römorkör Hizmeti veren kuruluşların bir birlerinden ayrılması ile büyük limanlarda birden fazla römorkör şirketine izin verilebilmesi olmuştur. Ülkemizde daha önce bu iki hizmeti de, başka verecek kuruluş olmadığı için, kamu kuruluşları verdiğinden, sanki bu iki hizmetin de aynı kuruluş tarafından verilmesi gerekmekteymiş gibi bir imaj bulunmaktaydı.
Oysa, dünyanın hemen her yerinde kılavuzluk hizmetleri ile römorkör hizmetleri bir birinden ayrı ve kendi alanlarında uzmanlaşmış kuruluşlar tarafından verilmektedir. Çünkü kılavuzluk hizmet dalı ile römorkör hizmet dalının uzmanlık ve işletim alanları birbirinden tamamen farklıdır. Zaten, Ülkemizde 20 yılı aşan uygulamalar da iki hizmetin de aynı kuruluş tarafından verilmesinin sakıncalarını ortaya koymuştur.
Buna karşın, dünya genelinde bu iki hizmet de, çok uzun yıllardan beri ayrı ayrı kuruluşlar tarafından verilmektedir. Örnek olarak dünyanın önemli limanlarından, HAMBURG, BREMEN, BREMERHAVEN, NEWYORK, SYDNEY, ROTTERDAM, limanlarında 5’er römorkör şirketi, NEW ORLEANS, BRİSBANE, HOUSTON, VENEDİK, LIVEROOL, LONDRA limanlarında 4’er römorkör şirketi, AMSTERDAM, MONTREAL limanlarında 3’er römorkör şirketi, ANVERS, OSLO, LİZBON, MALTA limanlarında 2’şer römorkör şirketi bulunmakta ve hepsinde kılavuzluk hizmeti, römorkör şirketinde farklı bir kuruluş olan tek Kılavuzluk şirketi tarafından verilmektedir.
Yeni Yönetmelikle getirilen önemli kurallardan birisi de, son 20 yıl içinde hizmetlerin verilişi sırasında yaşanan çift başlılık ve sorumluluk yaratarak İdareyi zor durumda bırakan, şirketler arasında çatışmalara yol açan, kuruluşların İdare’yle zaman zaman ayrı ayrı yazışmalarına neden olan, İdarenin hangi kuruluşu muhatap alacağı konusunda problemler ortaya çıkartan, müşterek teşebbüs, konsorsiyum gibi yapılara müsaade edilmeyerek, bu hizmetleri verecek kuruluşlarda yalnızca sermaye şirketi olması şartının aranması olmuştur.
Yeni Yönetmelik, zaman içerisinde giderileceği kesin olan, kılavuz kaptanlara aşırı cezalar önermesi gibi, bazı düzeltilmesi gereken yerlerine karşın, Ülkemizde bu alandaki 16 yıllık bir mevzuat eksikliğini gidererek Türkiye’yi çağının seviyesine getirmiştir.
Ne var ki halen bu iki işin bir arada olması gerektiğini söyleyen bazı çıkar gruplarna şunu söylemek isteriz; Kılavuzluk bir meslektir. Önce uzak yol kaptanı olup gemilerde süvarilik yaptıktan sonra, bir staj devresive ardından da yapılan sınavla elde edilen bir meslektir. Cerrah doktor gibi..
Römorkörcülük ticari iştir, Parayı bastırıp römorkör alarak işe başlayabilirsin. Bunun için eğitim, sınav şart değildir.
Saygılarımızla Deniz Ticaret Gazetesi
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.