İki yıl önce Gelibolu'da, Saroz Körfezi Doğal Hayatı Koruma ve Amatör Olta Balıkçıları Yardımlaşma, Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Gürlen tarafından tesadüfen, 10 milyon yaşında olduğu tahmin edilen balenli (dişsiz) balina türüne ait fosil bulundu.
İlk olarak ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Paleontolog Yrd. Doç. Dr. Sevinç Kapan Yeşilyurt'a teslim edilerek müze kayıtlarına geçirilen balina fosili daha sonra tanımlanmak üzere Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Araştırma Merkezi Doğa Tarihi Müzesi Müdürlüğü'ne gönderildi.
Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Paleontolog Prof. Dr. Tanju Kaya ve ekibi tarafından tanımlanan fosil örneğinin günümüzde yaşamayan, yaklaşık 8-10 milyon yıl öncesine ait 'Cetotheriidae Ailesi'ne ait 6-8 metre boyutlarındaki balenli balina türüne ait bir fosil olduğu tespit edildi.
Fosil, Ege Üniversitesi'ndeki incelemenin ardından ÇOMÜ Yer Bilimleri Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
Yer Bilimleri Müzesi'nde sergilenmeye başlayan ve balinanın yüzgeç kısmı olan kol kemiğine ait olduğu düşünülen balenli balina fosili örneği, Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor.
10 Milyon Yıllık Balina Fosili Müzede
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde iki yıl önce balıkçılar tarafından bulunan 10 milyon yaşındaki balina fosili, müzede sergilenmeye başlandı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.