Osman Öndeş Biyografisi
1931 yılında İstanbul Üsküdar’da doğdu. Yazarlığa 1954 yılında İstanbul Ekspres Gazetesi’ne yazdığı kısa öykülerle başladı. Bu yıldan itibaren, öğrenimini sürdürdüğü denizcilik dünyasına dair on yıla yakın süre Şevket Rado ve Yılmaz Öztuna yönetimindeki Hayat Tarih ve Hayat mecmualarında makale ve araştırmalar yayımladı. Sonraki yıllarda, Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, Belleten, İstanbul Hilton Magazine, İlgi, Türkiyemiz, Art&Dekor, Antik Dekor ve Popüler Tarih gibi süreli yayınlarda tarih ve sanat tarihi alanında makaleler yayımladı. Hürriyet, Milliyet, Dünya ve Referans gazetelerinde yazdı. Türk denizliği tarih araştırmacısı
Gazeteci-yazar. 12 Eylül 1931, İstanbul doğumlu. Tama adı Necdet Osman Öndeş'tir. Deniz Harp Okulunu (1954) bitirerek Deniz Kuvvetlerine katıldı. 1959’da İngiltere’de, 1961’de Amerika’da öğrenim gördü ve 1968-70 yıllarında NATO’da Malta adasında görev yaptı. 1972-74’te Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunda Dış İlişkiler Müdürü, 1974-84’te MESS Halkla İlişkiler Bölüm Müdürü, İngiltere’de Seatrade, Lloyds, Yunanistan’da Naftiliaki, Hong Kong’da Lloyds Maritime Asia ve Maritime China Yayınları ile Türkiye’de Dünya gazetesinde muhabir olarak görev yaptı.
Tarih ağırlıklı yazıları Hayat Tarih, Hayat Mecmuası ile Belgelerle Türk Tarihi dergilerinde; ayrıca Hürriyet, Milliyet, Günaydın gazetelerinde yer aldı. Prenses Mevhibe Celalettin’in yaşamını konu alan bir eseri, Haldun Simavi ve Necati Zincirkıran yönetimindeki Günaydın gazetesinde resimli roman olarak tefrika edildi. Ayrıca çeşitli romanları, ressam Cemal Dündar tarafından resimlenerek aynı gazetede; makaleleeri ise TTK Belleten, Hilton Magazine, Shell İlgi, Akbank Türkiyemiz, Skylife, Art - Decor, Antik Dekor gibi dergilerde makaleleri yayımlandı.
ESERLERİ:
İstanbul Aşığı Ressam Kont Amadeo Preziosi, II. Dünya Savaşı, 1565 Malta Muhasarası, Dorina Neave, İstanbul Hatıraları, Hitler Biyografisi (2 cilt), Müşavir Paşa, Postdam Konferansı, Ertuğrul Firkateyni Faciası (1998), Kardeş Libya, General Hamilton’un Gelibolu Hatıratı, Sir Adolphus Slade’in Anıları, Osmanlı Devri İstanbul Çeşmeleri, Lale Devri Ressamı Jean Baptiste Van Mour (Erol Makzume ile), Bodrum’da Yağma (2002).