Yüzer iskeleden ilk yardımlar Gazze'ye ulaştı
GÜNDEMABD ve yardım grupları, yüzer iskele projesinin karadan teslimatların yerini alamayacağı konusunda uyarıyor.
Amerika Birleşik Devletleri tarafından Gazze sahiline kurulan geçici iskeleden acil yardım malzemeleri indirilmeye başlandı.
İsrail'in sınır geçişlerine getirdiği kısıtlamalar ve şiddetli çatışmaların gıda ve diğer malzemelerin kara yolu ile dağıtımını engellemesi nedeniyle kurulan alternatif yoldan malzemeler kuşatma altındaki bölgeye girdi.
İlk partide bölgeye sınırlı sayıda tır girişi yapılırken Amerikalı askeri yetkililer günlük sevkiyatın 150 tıra kadar çıkabileceğini tahmin ediyor.
Ancak ABD ve yardım grupları, yüzer iskele projesinin karadan teslimatların yerini alamayacağı konusunda uyarıyor. Savaştan önce bölgeye günde ortalama 500'den fazla kamyon yükü giriyordu.
Yardım kuruluşları Gazze'nin güneyinde yiyecek sıkıntısı çekildiğini ve yakıtın azaldığını söylerken, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı ve BM Dünya Gıda Programı, Gazze'nin kuzeyinde kıtlığın şimdiden etkisini gösterdiğini söylüyor.
Askerler yüzer iskelenin kurulumunu perşembe günü tamamladı ve ABD Merkez Komutanlığı, ilk yardımın cuma sabahı saat 9'da Gazze'ye geçtiğini söyledi. Operasyonda hiçbir Amerikan askerinin karaya çıkmadığı belirtildi.
Pentagon, dağıtım sürecinde herhangi bir yedekleme beklenmediğini söyledi. ABD yardım iskeleden ayrıldıktan sonra sorumluluğu Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'nın üstlenmesini istiyor. Bu, boş kamyonların gelişini ve kayıtlarını koordine etmeyi, yüzer havuzdan gelen malların kamyonlara aktarılmasını ve bunların Gazze genelindeki depolara gönderilmesini denetlemeyi ve son olarak malzemelerin teslimat için yardım gruplarına teslim edilmesini kapsıyor.
İngiltere, plastik kaplamadan yapılmış geçici barınak için 8 bin 400 kitin ilk partisi de dahil olmak üzere yardımların bir kısmının karaya çıkan ilk sevkiyatta olduğunu söyledi. Önümüzdeki haftalarda 2 bin ek barınak kiti, 900 çadır, beş forklift ve 9 bin 200 hijyen kitinin olduğu ilave yardımların sağlanacağı belirtildi.İngiltere Başbakanı Rishi Sunak "Deniz yolunun tek çözüm olmadığını biliyoruz. Çok daha fazlasını sağlamak için Refah kapısı da dahil olmak üzere daha fazla kara yolunun açık olduğunu görmemiz gerekiyor," ifadelerini kullandı.
İsminin açıklanmaması kaydıyla AFP'ye konuşan bir BM yetkilisi, cuma öğleden sonra itibarıyla yardım dağıtımının henüz başlamadığını söyledi. Yetkili, kargonun boşaltılması ve yeniden yüklenmesi sürecinin hala devam ettiğini söyledi.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü Jens Laerke Gazze'deki insanlara yardım sağlanması "ihtiyacın en fazla olduğu yerin uzağındaki bir noktadaki yüzer iskeleye bağlı olamaz ve olmamalıdır," ifadelerini kullandı.
BM daha önce kara yoluyla yapılan yakıt dağıtımlarının tamamen durduğunu ve bunun da yardımın Gazze halkına ulaştırılmasını son derece zorlaştıracağını söylemişti.
BM sözcü yardımcısı Farhan Haq perşembe günü yaptığı açıklamada, "Yardımın nasıl geldiği önemli değil, ister deniz yoluyla, ister kara yoluyla olsun, yakıt olmadan yardım halka ulaşmayacaktır," dedi.
Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, yakıt teslimatı konusunun ABD'nin İsraillilerle yaptığı tüm görüşmelerde gündeme geldiğini söyledi.
İsrail, akaryakıtı Hamas'ın kullanmasından korkuyor ancak insani yardım girişine herhangi bir sınırlama getirmediğini ileri sürüyor ve Gazze'ye giren malların dağıtımında yaşanan gecikmelerden BM'yi sorumlu tutuyor. ABD'nin baskısı altında İsrail, son haftalarda bölgenin ağır darbe alan kuzeyine yardım ulaştırmak için bir çift geçiş kapısı açtı.
ABD'li yetkililer, ilk sevkiyatın toplamının 500 ton kadar olduğunu söyledi. ABD, sahilde çalışan gemilerin ve personelin nasıl korunacağı konusunda İsrail ile yakın koordinasyon içinde bulunuyor.
İsrail güçleri kıyıdaki güvenlikten sorumlu, ancak yakınlarda ABD birliklerini ve diğerlerini koruyabilecek iki ABD Donanması savaş gemisi bulunuyor.
Deniz yolu için yardımlar Kıbrıs'ta toplanıp inceleniyor, ardından gemilere yükleniyor ve Gazze kıyısındaki büyük yüzer iskeleye yaklaşık götürülüyor. Orada, paletler kamyonlara aktarılıyor ve kamyonlar yüzen bir geçit üzerinden yardımları sahile bırakarak geri dönüyor.
İlginizi Çekebilir