© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Yunusa endoskopi yapıldı

AFYON Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi'nde, özel bir su parkındaki yunusa endoskopi uygulandı.

AKÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Turan Civelek ve veteriner hekimlerden oluşan ekip, özel bir su parkının çağrısı üzerine Antalya'ya gitti. Su parkında yabancı bir cisim yuttuğu belirtilen yunusa tanı ve tedavi amacıyla endoskopi uygulandı. Doç. Dr. Turan Civelek, Türkiye'de ilk kez bir yunusa endoskopi uyguladıklarını belirterek, "Bir süre önce şahsım, Ali Erfidan, Olgun Aslan, Durmuş Başer ve Hidayet Şimşek'ten oluşan bir ekip tarafından, gastrik yabancı cisim şüpheli bir yunusa tanı ve tedavi amaçlı endoskopik girişim uygulandı. Geçenlerde yayınlanan makale ile de Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bu uygulamayı rapor ettik" dedi.

PROFESYONEL DALIŞ MASKESİ YUTMUŞ
Endoskopi sonucu yunusta yabancı cisim olarak tanımlanan şeyin profesyonel dalış maskesi olduğunu tespit ettiklerini anlatan Doç. Dr. Civelek, ancak başarılı bir uzaklaştırmanın sağlanamadığını kaydetti. Doç. Dr. Civelek, "Bununla birlikte uygulanan teknik, yabancı cisim ve olgu özellikleri açısından bakıldığında bu uygulama dünya bazında rapor edilmiş nadir vakalardan biri oldu" diye konuştu. Doç. Dr. Civelek şöyle devam etti:

"Yunusun sindirim sistemi anatomisinin farklı olması, başlangıçta bir dezavantaj gibi dursa da, rutin olarak kedi ve köpek mide- bağırsak sistemlerinde endoskopi uygulamaları için kullandığımız cihazın teknik açıdan yeterli oluşu, tanı yönüyle işimizi kolaylaştırdı. Fakat kedi, köpek ve insanlar için tasarlanmış ve hali hazırda piyasada bulunan mevcut yabancı cisim uzaklaştırma amaçlı kullanılabilecek olan aparatlar, uzun süre midede beklemiş bu büyüklükteki ve pozisyondaki bir yabancı cismin uzaklaştırılmasında yetersiz kaldı."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER