© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

YİD Projelerine KDV istisnası getiriliyor

Yap-İşlet-Devret(YİD) modeli ile gerçekleştirilen projelere KDV istisnası getirilmesi için 8 maddelik torba teklif hazırlandı. 2023 yılı sonuna kadar ihalesi yapılacak projeleri kapsayan düzenleme Meclis Başkanlığı?na sunuldu.

Yap-İşlet-Devret(YİD) modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek projelere Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası getirilmesi için teklif hazırlandı. AK Parti Grubu tarafından hazırlanan 8 maddelik torba teklif Meclis Başkanlığı?na sunuldu. Buna göre 2023 yılı sonuna kadar ihalesi yapılan projeleri üstelenen firmalardan KDV alınmayacak. TBMM?ye sunulan teklif aynen kabul edilirse, firmaların tamamlamadan kamuya devrettikleri projeler için aldıkları finansmanı da devlet üstlenmiş olacak. Teklifin gerekçesinde , YİD Modeli kapsamında gerçekleştirilecek yatırım ve hizmetlere ilişkin projelerin imalat ve yapım aşamasındaki KDV ?de dahil edildiğinde yatırım bedelinin geri dönüşünün zaman aldığı ve bu maliyetin işletme süresine yansıtıldığı kaydedildi.KDV istisnası ile görevli şirket tarafından ödenen finansman yükünün azaltılmasının ve yatırımların kamuya dönüş sürecinin kısaltılmasının hedeflendiği belirtildi. Ayrıca Sağlık Hizmetleri Temel kanunu çerçevesinde Yüksek Planlama Kurulu (YPK) tarafından kiralama karşılığı yapılmasına karar verilen sağlık tesislerine ilişkin projelerden teklifin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31 Aralık 2023 tarihine kadar ihalesi yapılacak olanlarda inşaata yönelik olarak yapılan mal ve hizmet teslimlerinde KDV istisnası sağlanacak. Bu kapsamda yapılan mal ve hizmet teslimleri nedeniyle yüklenilen vergiler, indirilecek. Teklifle YİD Kanunun da yapılan diğer bir değişiklikle genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine tanınan taahhüt ettikleri garanti kapsamında doğabilecek ödeme yükümlülüklerinin katkı payı için getirilen sınırlamalara tabi olmadan idare bütçelerinden ödenmesi imkanı, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin tümüne tanınarak kamu idareleri ve yatırımları arasında denge sağlandı.

Kredi idareye devredilebilecek

Teklifle Yap-İşlet -Devret Kanununun Garantiler Başlıklı 11. Maddesine ??Kredi üstlenimi? başlıklı yeni bir madde eklenerek YİD kapsamında yürütülen yatırımlarda, yapılan işin asıl sahibinin kamu olduğu dikkate alınarak, sözkonusu yatırımlarda sözleşmenin feshedilerek yatırım ve hizmetin süresinden önce ilgili idare tarafından devralınması halinde görevli şirket tarafından temin edilen dış finansmanın gerçekleştirilmiş yatırım ve hizmetlere ilişkin kısmının üstlenimine ilişkin usuller düzenlendi. Buna göre yatırım ve hizmetlerin finansmanı amacıyla temin edilen dış finansmanı idare üstlenecek.
Ayrıca söz konusu düzenlemenin sözleşmesi imzalanmış ancak finansman çalışmaları henüz sonuçlandırılmamış yap-işlet-devret modeli projeleri için de sözkonusu düzenlemenin uygulanmasına imkan sağlandı..

TCDD?ye Kamu İhale Kanunu muafiyeti

Yasa teklifinde yer alan diğer bir madde ile TCDD Genel Müdürlüğünün sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu bağlı ortaklıklarından yapacağı mal veya hizmet alımlarında Kamu İhale Kanunundan istisna sağlandı. Ayrıca kamu İhale Kanunu gereğince belli istekliler arasında ihale edilen danışmanlık hizmetlerinde sürecin çok uzun sürmesinin önüne geçilmesi ve karayolu projeleri gibi önemli ve aciliyet gösteren projelerin hızlandırılması için hizmet alımıyla gerçekleştirilmesine imkan sağlandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER