Yerli askeri gemi yapımı BAE Systems'in iştahını kabarttı
Gemi İnşa / Yan SanayiSavunma Sanayi Müsteşarlığı?nın Türk tersanelerindeki onlarca askeri gemi projesi Avrupa?nın önde gelen savunma sanayi şirketlerinden BAE Systems?in iştahını kabarttı.
Savunma sanayisinde yazılım, tasarım ve üretim hizmeti veren BAE Systems, denizcilikte faaliyet gösteren BAE Systems Maritime'i büyütmek için Türkiye ve Breziya'yı yakın markaja aldı. BAE Systems Maritime yönetimi, ?Ortak çalışma stratejimizde Türkiye'yi Küresel Muharebe Gemisi Programı'nda merkez üssü haline getirerek, Türkiye için ortak gemi üretme planı da bulunuyor? açıklamasını yaptı. Şirketin İngiltere ile 5 milyar sterlinlik savaş gemisi anlaşmasının sona yaklaştığı, bu nedenle şirketin yeni anlaşmalar peşinde olduğu ifade edildi.
İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, BAE System, gelişmekte olan ekonomiler arasında ilk sırada gördüğü Türkiye ve Brezilya ile yeni anlaşmalar yaparak üretimin durma noktasına geldiği tersanelerini ayakta tutmayı amaçlıyor. İngiltere'nin, bütçesini daraltmak amacıyla savunma harcamalarını kısıtlamasının ardından şirketin darbe yediği, Türkiye ve Brezilya ile hedeflediği anlaşmaları gerçekleştirememesi halinde Glasgow and Portsmouth'daki üç tersanesinden birini kapatabileceği kaydedildi. Şirketin bu ay Brezilya'ya 133 milyon sterlin değerinde üç adet devriye gemisi sattığı bildirildi.
Şu anda dünyanın en yeni savaş gemisi sayılan ancak halen tasarım aşamasında bulunan Type-26'nın teknik anlamda karmaşık bir gemi olduğu gerekçesiyle İngiltere'de üretilmesi gerektiği savunuluyor. BAE Systems yetkilileri, geminin karmaşık yapısı nedeniyle bir kaç örneğin Türk ve Brezilyalı mühendislerle birlikte İngiltere'de inşa edilmesi gerektiğini söylüyor. BAE Systems'in Denizaltı Savunma Harbi (DSH) ve Karakol Gemisi Projesi olarak başlatılan MİLGEM'i yakından izlediği belirtildi. Türkiye'nin filosunu genişletmek arzusunda olduğunu bilen şirketin, bu nedenle Türkiye'deki gemicilik endüstrisinde ile olası ortaklıklarla yer almak istediği, bunlar arasında halen tasarım aşamasında olan Küresel Muharebe Gemisi Programı'nın da yer alabileceği ifade edildi. MİLGEM projesi kapsamında azami yerli katkı payı ile toplam 12 adete kadar geminin tasarım ve inşası öngörülüyor.
İlginizi Çekebilir