© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Yeni nesil yolcu gemileri

Avrupa’daki gemi inşa endüstrisi Asyalı rakiplerinin baskısı altında. Ancak yolcu gemisi inşa etme konusunda Avrupa birinciliği kimseye kaptırmıyor. Üstelik yeni gemiler hem çevre dostu hem de çok daha büyük.

Hızlı büyüme

Uluslararası Yolcu Gemileri Derneği (CLIA)’ne göre bu yıl 25 milyondan fazla kişi yolcu gemileri için rezervasyon yaptıracak. Geçen yıla göre 1 milyondan fazla. Daha fazla yolcu daha fazla gemi ihtiyacı demek. 2017’de dünya çapındaki 448 yolcu gemisi filosuna 26 yeni açık deniz, nehir ve dev yolcu gemisi eklenecek.

Daha fazla dev yolcu gemisi

Sadece 2017’de toplamda 28 bin yolcu kapasiteli 12 yeni açık deniz yolcu gemisi küresel filoya katılacak. Endüstri birliği CLIA’ya göre 2017’de tamamlanacak her dört gemiden biri Alman tersanesi veya iştirakleri tarafından inşa ediliyor.


Avrupa farkı

Avrupalı tersaneler çok büyük ve karmaşık sistemler inşa etmek konusunda onlarca yıllık tecrübeye sahip ve bu konuda uzmanlaşmış durumda. Yan sanayide de kaliteli uzman şirketler var ve nitelikli personele sahipler. Endüsri derneği IG Metall işleyişten övgüyle bahsediyor. Ancak mükemmel şeyler geliştiren mühendislerin olması yetmez. Onların projelerini gerçekleştirecek insanlara da ihtiyaç var.

Üç şirketin hakimiyeti

Avrupa’da üç şirket cruise gemisi inşasına hakim: İtalya’dan Fincantieri, Fransa’dan STX ve Almanya’dan Meyer Werft. 2016 başından itibaren Fincantieri aralarında MSC Seaside’ın da olduğu 24 , Meyer Werft 21 (fotoğrafta) ve STX 12 gemi siparişi aldı.

Japon şirket rekabet dışı kaldı

Avrupa dışındaki tek cruise gemisi üreticisi olan Japonya’nın Mitsubishi Heavy Industries şirketi 2016 başında sadece bir sipariş aldı. Mitsubischi, cruise gemisi yapımını durdurma kararı aldı. Alman Meyer Werft, 2013’e kadar gemicilik işletmesi şirketi AIDA için 7 gemi inşa etti. AIDA 2011’de Japon Mitsubishi’ye iki gemi siparişi vermişti.

AIDA’nın dönüşü

AIDA 2015’te dönüş yaptı ve Meyer Werft ile iki gemi için anlaştığını duyurdu. Biri 2018 sonbaharında diğeri 2021 baharında hazır olacak. Her biri 2 bin 500’den fazla kabine sahip olacak ve sıvı doğal gazla çalışacak. Bu da klasik gemi motorlarına kıyasla emisiyon oranını önemli ölçüde azaltacak.

Yeni gemiler çevre dostu olarak tasarlandı

Her şeyden önce atmosfere salınan zararlı gaz emisyonlarını azaltmak için gemilerin sıvı doğal gazla çalışması öngörüldü. Buna ek olarak modern elektrikli motorlar, LED aydınlatma, ısı geri kazanım sistemleri ve gövdeleri için sürtünmeyi azaltıcı yeni kaplamalarla donatılıyorlar. Daha hafif malzemeler enerji verimliliğini daha da artıracak.
 

Büyüğün de büyüğü

Harmony of the Sea şu anda dünyanın en büyük yolcu gemisi. 362 metre uzunluğunda, 66 metre genişliğinde ve 16 katlı, 20 yemek salonu, 23 yüzme havuzu ayrıca 12 binden fazla bitkinin olduğu bir parka sahip. 5 bin 480 yolcu ve 2 bin kişilik mürettebat kapasiteli. Royal Crabbean Cruises bu yüzen şehrin yapımı için Fransız STX’e bir milyar eurodan fazla ödedi.

Titanik ile karşılaştırma

Bir karşılaştırma yapmak gerekirse 15 Nisan 1912’de ilk seferinde batan Titanik 269 metre uzunluğunda, 9 güvertesi olan 2 bin 687 yolcu ve 860 kişilik mürettebat kapasitesine sahipti. İlk ve son yolculuğunda toplam 2 bin 200 kişi vardı. Yeterli kurtarma filikası yoktu ve geminin batması sonucu 1.500 kişi öldü.

Çin rakip olabilir mi?

Çin yakında Avrupa’nın gemi inşa endüstrisi için ciddi bir rakip haline gelebilir. Her yıl yaklaşık bir milyon Çinli gemi seyahatine çıkıyor. Bu rakam 2030’da sekiz milyona ulaşabilir. Bu durum Çinli tersanecilerin de dikkatini çekti. Zira 2015’te İtalyan Fincantieri, Çin pazarı için kruvazör inşa etmek üzere Çin Gemi İnşa Şirketi CSSC ile ortak bir girişim kurdu.
 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER