Yeni HORA Geliyor
GÜNDEMRumların, Türkiye'nin itirazına rağmen Kıbrıs'ın güneyinde doğalgaz aramaya başlaması, Doğu Akdeniz'de diplomatik gerilime yol açtı.
Rumların bu kararının ardından Türkiye'nin de doğalgaz aramak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile anlaşma yapması, gözleri Türkiye'nin inşa etmeyi planladığı sismik gemiye çevirdi. Maden Tetkik ve Arama (MTA) ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın ortak projesi olan sismik gemiyle ilgili çalışmalar hızla devam ediyor. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, tam donanımlı ve modern araştırma gemisiyle, denizlerde petrol ve doğalgaz araması yapabilecek. Enerji Bakanlığı kaynakları, Akdeniz'de yaşanan son gelişmeler üzerine sismik gemi öneminin daha da arttığına işaret ediyor.
Türkiye'nin kara ve denizlerde yer altı zenginliklerini araştıran Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, MTA Sismik 1 (Hora) gemisini, ekonomik ömrünü tamamlaması sebebiyle İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'ne eğitim amaçlı verdi. Türkiye'nin denizlerinde geniş kapsamlı araştırma için yeni bir gemi ihtiyacı doğması üzerine MTA, son teknolojiyle donatılmış bir sismik gemi almak amacıyla çalışma başlattı. Türkiye açık denizlerde sismik araştırmalar için yabancı gemilerden faydalanıyor. Ancak yabancı gemilerin özellikle ihtilaflı deniz alanlarında araştırma yapmaktan kaçınmaları, çalışmaları başarısız kılıyor. Ayrıca yabancı gemilerin, araştırmalarda elde edilecek gizlilik ve stratejik özelliği olan bilgi ve bulgulara sahip olmaları, yerli sismik geminin önemini artırıyor.
İTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümünden Prof. Dr Abdurrahman Satman, Türkiye'nin mutlaka deniz teknolojilerine girmesi gerektiğini söyledi. "Üç tarafımız denizlerle çevrili ama bir araştırma gemimiz yok." diyen Satman, denizlerdeki yer altı kaynaklarının mutlaka araştırılması gerektiğini, bunun için de ileri teknolojik özelliklere sahip araştırma gemilerinin lazım olduğunu kaydetti. Bu çerçevede MTA'nın yaptıracağı sismik geminin önemli bir adım olduğunu ancak yetersiz kaldığını ifade eden Satman, "Keşke Türkiye'nin bir deniz platformu olsa. Sondajları onunla yapsak. Ama pahalı bir teknoloji, en az yarım milyar dolarlık bir proje ve işletmesi de pahalı. Milyar dolarlık projeler açıklanıyor, keşke denizler için de böyle bir adım atılsa." şeklinde konuştu.
İnşası planlanan sismik gemi, modern sevk ve manevra sistemleriyle, 2B/3B derin sismik, gravite ve manyetik sistemleri, deniz tabanı ayrıntılı görüntüleme ve haritalama sistemleri, uzaktan kumandalı sualtı aracıyla (ROV) donatılacak. Gemide, su kolonu ve deniz tabanından örnekleme yapabilecek ekipmanlar yer alacak. Alınan verilerin işlemesi, analizi ve değerlendirmesine yönelik olarak jeofizik, jeolojik, oşinografik ve biyolojik araştırma laboratuvarları yer alacak. Gemide ayrıca uluslararası standartlarda bir helikopter pisti bulunacak.
İlginizi Çekebilir