© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Yakamoz: Deniz ve Kadın Sempozyumu

8 Mart 2017 Dünya Kadınlar Günü’nde Türk Denizcilik Sektörünün çeşitli alanlarında çalışan kadınlar, bu yıl ikinci defa Yakamoz: Deniz ve Kadın Sempozyumu çatısı altında Green Park Pendik Otel’de bir araya geldi. Sempozyumda, en fazla kadın istihdam eden şirketler ile “Kadın ve Deniz” temalı kısa film yarışmasının birincileri de ödülleriyle buluştu

Sempozyumun açılış konuşması, Yakamoz Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Kaptan Seda Turhan tarafından gerçekleştirildi. Kaptan Turhan, gelen katılımcı ve konuklara teşekkürlerini ilettikten sonra konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “GMMO Kadın Çalışma Grubu olarak başladığımız faaliyetlerimizi daha kapsamlı ve daha fazla kişiye ulaştırabileceğimiz bir platform arayışıyla maceraya atılmıştık.

Kimse bizi Yakamoz olarak tanımıyorken, geçtiğimiz yıl 500 kişinin katılımcı olarak geldiği bir organizasyona imza attık. Sonrasında aldığımız tebriklerle bütün yorgunluklarımızı unuttuk ve bu yıl daha iyisini hazırlamak üzere konuları hazırladık. Geçtiğimiz yıldan bu yana çok şey değişti ama değişmeyen bir şey var; o da, düzenleme kurulumuzun karar verme süreçleri.”

Düzenleme Kurulu’nun özverili çalışmalarından da bahseden Turhan, yıl boyu yaptıkları çalışmalardan, azim ve özveri ile çalışan kadın meslektaşlarından, belirledikleri mottodan ve kısa film yarışmasından söz edip, bu alanda emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek konuşmasını tamamladı.

Sempozyuma destek sağlayan okullar arasında İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Girne Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Koç Üniversitesi olmak üzere toplam 19 üniversite yer aldı.

Türk Loydu, Gispir, Turkuaz Yatçılık destek sponsorları arasında yer alırken, bronz sponsorlar ise ARKAS, Esenyel, Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği, Güneş Shipping, İMEAK Akdeniz Ticaret Odası, İDO, İnce Denizcilik, İnebolu Shipyard, Statü Shipping, OnurSan, Yalova – Altınova Tersaneleri ve Girişimcileri oldu. Gümüş Sponsor  SANMAR ve altın sponsor ise UZMAR ve YMN Tanker oldu. Ana sponsor ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Transbosphor Denizcilik oldu.
Kaptan Seda Turhan’ın ardından açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan ikinci isim, Sempozyum Eş Başkanlarından Wista Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nazlı Sele’de destek veren herkese, katılımcılara, çalışma ekibine teşekkürlerini ilettikten sonra, düzenlemiş oldukları sempozyumun öneminden, an itibariyle 80.000’in üzerinde olan üyelerinden, birlik ve dayanışmaya kucak açan Wista Türkiye’den ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınların ne denli güçlü olduklarından bahsederek konuşmasını tamamladı.

Sayın Nazlı Sele’nin TOBB Başkan Vekili Halim Mete’den plaketini almasının ardından, Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Habip Bayrak,  İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, DTO ve Kaptanoğlu Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu ve TOBB Başkan Vekili Halim Mete, Yakamoz: Deniz ve Kadın Sempozyumu’nda konuşmalarını yaptı. Konuşmacılar, gerek sektörde çalışan kadınların gerekse tüm dünya kadınlarının yaşadıkları zorluklara ve başarılara değinerek dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.
Davetli konuşmacılar arasındaysa DP World Gateway Londra-İngiltere Lojistik Genel Müdürü ve DP World Yarımca Türkiye Eski CEO’su Nichola Silveira ve Şadan Kaptanoğlu yer aldı. Nichola Silveira, sempozyuma katılamadığı için konuşmasını bir video ile katılımcılara takdim etti.

Konuşmacıların plaketlerini almasının ardından Gemimo Kadın Çalışma Grubu’nun, “Türk Denizcilik Sektörü Çalışanları Durum Değerlendirmesi” adlı sunumu gösterildi. Türk denizcilik sektöründe görev yapan kadın ve erkeklerin mesleki tatminleri ve sektörde kadına bakış açısını değerlendiren bu sunum TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Kadın Çalışma Grubu Üyesi Aslı Başak ve Saadet Kalender tarafından gerçekleştirildi.
Ödül töreninde, sponsorların plaketlerini almasının ardından öğle yemeği yenildi.
Saat 13.15 - 13. 30 arasında kısa film gösterimi oldu. Birinciliği “Şevval” isimli film ile Galatasaray Üniversitesi kazandı. Ödül, Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyesi Derya Yenice Oflu tarafından filmin yönetmeni ve senaristi Çağlayan Top ile ekibine verildi.
Saat 13.30 -14.30 arasında Yakamoz 2017’nin 1. Oturumu gerçekleştirildi. Birinci oturumda konuşmacı olarak Ayşe Sine Serbes, Başak Özdemir ve Sevilay Kuru yer aldı. Konuşmacıların özgeçmiş ve mesleki başarılarına yönelik gerçekleştirilen oturum, katılımcıların soru cevaplarıyla devam etti. Oturumun sonunda konuşmacılar plaketleri ile buluştu.

On beş dakikalık kahve molasından sonra saat 14.45-15-45 arasında “Karadan Denize Bakış” başlığı altında ikinci oturum düzenlendi. Saat 16.00’ya kadar devam eden oturumun ardından on beş dakikalık kahve molası verildi ve saat 17.00’ye kadar Workshop I- İnovasyon Atölyesi ile Workshop II Ulusal ve Uluslararası Fonlar Atölyesi gösterildi.
Hırslı, inançlı ve inovatif kadınların yer aldığı sempozyum, dilek ve temenniler ile gerçekleştirilen kapanışın ardından konukların, kokteyle katılması ile son buldu.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER