© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Yabancı Bayraklılardaki Personelin Güvencesi Yok!

Yabancı bayraklı özel yat ve tekneler, başka bir ülkeye ait göründüğü için içlerinde çalışan personelin hiçbirinin de sigorta primleri ödenmiyor. Bu yüzden uzun süreler sosyal güvencesi olmadan çalışan personeller var.

Yabancı bayraklı özel yat ve teknelerle ilgili görünen en büyük sıkıntılardan biri personelin durumu. Vergilerden muaf olmak için yabancı statüsünde görünen tekneler çalıştırdıkları personelin de sigortasını ödemiyor. Bunun yerine aralarında bir anlaşma yapılıyor ve tekne sahibi çoğunluğu genç olan denizcilere, ?Sigorta için ne kadar para ödeniyorsa ben bu paranın yarısını senin maaşının üzerine ekleyeyim? diyor. Bu, genç personelin de işine geliyor.

Amaç askerlikten yırtmak

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) Başkanı Baybora Yıldırım, İTÜ?den pek çok sınıf arkadaşının da aynı yöntemi seçtiğini söyledi. Yıldırım bu denizcilerin, en az 3 sene yabancı bayraklı teknede çalışarak yabancı bir ülkede çalışmış gibi göründüğünü, bu yüzden de sadece 28 gün olan bedelli askerlikten faydalandığını belirtti.
Baybora Yıldırım, çalışanların büyük çoğunluğunun belirli bir süre sonra kendi sigortasını ödemesine rağmen kısa süreliğine bile olsa bu risk ve tehlikelerle dolu işi güvencesiz şekilde yaptıklarını söyledi. Yıldırım, personelin başına bir şey gelmesinin onları mağdur etmesinin yanında teknelerin Türk sahiplerini de suçlu durumuna düşürebileceğini belirtti.



Ulaş Kıroğlu
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER