© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Yabancı Bayraklıdaki Denizcinin İşi Zor!

Yabancı bayraklı gemi, yat ve teknelerde çalışan Türk denizcinin pek çoğunun senelerce sosyal güvencesi şekilde çalışmalarının suç olduğu öğrenildi.

Yabancı bayraklı gemi, yat ve teknelerde çalışan Türk personelin en büyük dertlerinden biri sosyal güvencesizlik. Maden işçiliğinden sonra en yüksek risk taşıyan meslek gruplarını içeren denizcilik sektöründe sigortasız olmak böyle bir risk altında çalışıp hehangi bir olayda hiçbir hak iddia edememek anlamına geliyor.

Yabancı bayraklı Türk gemilerinde de aynı dert

Edinilen bilgiler sonucu işletmesi Türk olan yabancı bayraklı gemi, yat ve teknelerde de aynı sıkıntıların yaşandığı öğrenildi. Vergiden kaçmak, ucuz yakıt almak ve dünya piyasasında rahat rekabet edebilmek için yabancı bayrağı tercih eden Türk deniz araçlarının sahipleri, araçları yabancı göründüğü için personelini sigortasız ve vergisiz şekilde çalıştırıyor.

Ali Tezel: Bu suçtur!

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel bayrağı yabancı olsa da Türk işletmesine bağlı olan ve faaliyetini de bu kapsamda sürdüren bir geminin personelini gemi işleten firmanın  sigortasız çalıştırmasının suç teşkil ettiğini söyledi.


Tezel, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

"Bayrağı yabancı olup, işleten Türk ise gemi çalışanlarının SGK kapsamında olması gerekir. Şayet sigortasız çalışanlar var ise, Hizmet Tesbit Davası ile sigortalılık sürelerine hak kazanırlar. Bunun içinde işten ayrıldıklarında 5 yıllık zaman aşımı süresini kaybetmemeleri gerekmektedir. Burada sigortalılara önerimiz Kayıtdışı ile ilgili ihbar hattı olan ALO 170 bilgi verdiklerinde gerekli denetimler SGK tarafından yapılmaktadır."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER