© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Yabancı bayraklı gemi çalıştırma had safhada

Deniz Ticaret Odası aylık genel olağan toplantısı dün yapıldı.

Deniz Ticaret Odası’nın(DTO) her ay yapılan genel meclis toplantısı, İstanbul’daki merkez binasında dün düzenlendi.
Yabancı bayraklı gemi çalıştırma ve yurtdışında çalışan gemi adamlarının sorunlarının gündeme alındığı toplantıyı, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu  13.30’da başlattı. Toplantıda, DTO Başkanı Metin Kalkavan, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Emre Dinçer, Bodrum DTO Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Oral Erdoğan, Anadolu Yakası Kumcular Kooperatifi Başkanı Yaşar Naiboğlu, Antalya DTO Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kendiroğlu, Meclis üyesi Salih Zeki Çakır konuşma yaptı.
Türk bayraklı gemilerde çalışan gemi adamlarının, yurt  dışında haciz, tutulma, maaşların ödenmemesi sorunlarına değinen Emre Dinçer,  bu sorunları çözmek adına 11 Kasım 2015 tarihinde bakanlıkta üst düzey toplantı gerçekleştireceklerini bellirtti. Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü;’nün 2023 hedeflerinden bahseden Dinçer, Türk bayraklı deniz ticaret filosunun 50 milyon DWT’ye ulaştırılmasını ve Türkiye’nin dünyada ilk 10 ülke arasında  yer almasını amaçladıklarını kaydetti. 2023’e kadar Afrika ülkelerine de Ro-Ro hatlarının kurulacağı bildirildi. Dinçer, aynı zamanda gemilerdeki istihdam sorunlarına değinerek, istihdam arzı projesi yaptıklarının altını çizdi ve “Projeye destek verilmeli. Eğitimdeki amaç istihdamı arttırmak. Sıfırdan meslek öğretmek istiyoruz. Eğitilmiş gemi adamı sayısı artmalı, İngilizce şart” dedi.
Metin Kalkavan ise , yabancı bayraklı gemi çalıştırma sayısının çok  olduğunu belirtti. Kabotaj kanunu olmasına rağmen yabancı gemilerin ve römorkörlerin kullanıldığını açıkladı “Buna izni devlet veriyor” dedi.
Devletin denizcilik sektöründe teşvik uygulamasının çok önemli olduğunu kaydeden Salih Zeki Çakır ise, “Umuyoruz yeni hükümet ekonomik kalkınmayı önemser. Hem kabotajda hemde küresel deniz piyasalarında kendimizi ortaya koymak için raporlama şart. Denizcilikte teşvikler olmadan ekonomik büyüme mümkün değil. Denizciliği ayrıca ekonomi yazarlarının da gündemine koymamız gerek”dedi.
Yeni hükümetin yabancı bayraklı gemilerin kullanımı konusunda, kullanımların kabotaj kanuna uygun olması için daha çok önem vermesi gerektiğinin altı çizildi.  Yabancı bayraklı gemiler için izin alıp yasallaştırılamadığı bildirildi.
Sadece Genel Müdürlüğün sektöre yetmediği, Denizcilik Bakanlığı’nın zorunluluk olduğu ve yeni hükümetten Denizcilik Bakanlığı beklendiği toplantıda vurgulandı.
Deniz Ticaret Gazetesi

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER