© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Yabancı bayrak çek, verginin üstüne yat devri bitiyor

Gümrük yetkilileri 2 gün önce Bodrumda marina müdürleri ile yaptıkları toplantıda sorumluğun marinalarda olmasını istedi

Bodrumda marina müdürleri ve gümrük yetkililerinin yaptığı 2 gün süren tolantı sonunda yabancı bayraklı teknelerin gümrük denetimine alınacağının ilk sinyalleri verildi. edinilen bilgiye göre yabancı bayraklı teknelerin sorumluğu marinalara verilmek istendi ancak marinalar buna karşı çıktı.

Gümrük Genel Müdürlüğündeki verilere göre,Türkiye'de kullanılan 5 bine yakın yata ABD, İngiltere ve bazı ada devletlerinde kurulan şirketler aracılığıyla yabancı bayrak çekilerek vergiden kaçınıldığını, bu konuda işlem yapılması gereken yatlar  hakkında bir arşiv oluşturuldu.

İzmir Gümrük Muhafaza Müdürü Mümin Kapucu'nun, Gümrük Müfettişleri Derneği'nin Gümrük Dergisi'nde 2008 yılında yayınlanan ''Delaware'li Türklerin Dalavereli Yatları'' başlıklı yazısında, Türkiye'deki yat sahiplerinin bir bölümünün vergiden kaçınmak amacıyla yabancı bayrak çekmesinin devletin büyük oranda gelir kaybına uğramasına neden olduğunu yazılmıştı.

Bodrumda 2 süren toplantıda, ''Türk vatandaşlarının, ABD, İngiltere gibi ülkelerin çeşitli eyalet ve
adalarında kurmuş oldukları, posta kutusu olarak tabir edilen paravan şirketler vasıtasıyla satın aldıkları yatların, bu ülkelerin bayrağı altında Türk karasularında daimi olarak kullanılması sonucu; ithalat,
motorlu taşıtlar, motorlu taşıtlar alım-satım, katma değer ve özel tüketim vergisi ödemekten kaçındıkları dile getirildi.

Gümrükteki veri arşivine göre, ABD'de bu tür işlemleri yürüten tekne alım satım komisyoncusu ve aracıların, vekaletname ve yaklaşık 2 bin dolar karşılığı, ABD'nin  eyaletlerinde yat isteyen şahıs adına şirket kurduğu, yatı satın alarak firmanın demirbaşına kaydettiği, liman tescil işlemlerinden sonra gönderine ABD bayrağı takıldığı, geçici ithalat kapsamında Türkiye'ye getirilerek sahiplerine teslim edildiği saptandı

Toplantıda, yabancı bayraklı yatların önemli bir bölümünün Türkiye'de üretilip ihraç edildiğini saptandığı Bu yatların üretim yeri ve üretimi yapan firma bilgisi olmadan tescil edildiği, mülkiyet belgelerine de yatın yabancı menşeli marka, ibare ve seri numaralarının kaydedildiğini, böylece Türkiye'de  üretildiği saklanan bir ürünün ''bir Türk limanından diğer bir Türk limanına ihracatının'' yapıldığını iddia edildi.

Tolantıda ayrıca, Kaçak yabancı bayraklı yatlar hakkında oluşturulan arşivle bir çok ünlü
iş adamı ve sanatçının da bu yolla yat sahibi olduğunun ortaya çıktığı ifade edildi.

Bodrumda 2 gün süren bu toplantının ardından yakın bir zamanda Gümrük Bakanlığı'nın yabancı bayraklı tekneler konusunda denetimlerin sıklaştırılacağı, özellikle başıboş şekilde günü birlik yabancı limanlara gidip gelen, teknelerine hemen hemen her türlü malzemeyi beyansız sokup çıkaranlar hakkında gereken yasal işlemlerin yapılacağı görülüyor.

Bilndiği gibi yabancı bayraklı tekneler genellikle sahibi Türk vatandaşı olmasına rağmen Denizcilik Müsteşarlığı denetimi dışında kalabiliyor ve vergi ödemiyor

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER