© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

VİETNAM TÜRKİYE’Yİ ÖRNEK ALIYOR

Gemi geri dönüşüm sektörüne girme kararı alan Vietnam, bu konuda kendisine Türkiye’yi örnek alıyor.

Vietnam Denizcilik Bakanlığının görevlendirdiği teknik heyet,gemi geri dönüşüm sektöründe çok iyi konumda olan Türkiye’yi geçtiğimiz günlerde ziyarete geldi. Modernleşme, işçi sağlığı ve çevrenin korunması konularında dünyada lider konumunda olan İzmir’in Aliağa ilçesindeki gemi geri dönüşüm tesislerini ziyaret eden 12 kişilik heyet incelemeler yaptı. Tesislerin işleyiş ve uygulamalarını yerinde görmek, incelemek, bilgi almak ve edindikleri bilgileri Vietnam Denizcilik Bakanlığı’na bir rapor halinde sunmak üzere Aliağa’ya gelen heyet ilk ziyaretini Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’ne (GEMİSANDER) yaptı.  Vietnam heyetini  karşılayan GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek, gemi geri dönüşüm sektöründe ülkemizin en güvenilir ve rol model ülke olarak görülmesinin gurur verici olduğunu belirtti ve cümlesine şöyle devam etti: “Dili, dini, ırkı ne olursa olsun, bizden yardım almak isteyen tüm ülkelere kapımız açıktır. Bizim ‘aman ekmeğimize ortakçı çıkmasın’ gibi bir düşüncemiz olamaz. Çünkü ekmeğini bölüşmek biz Türklerin fıtratında vardır.”
Ziyaret sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vietnam Denizcilik Bakanlığı Temsilcisi Do DucTien, “Aliağa’ya gemi söküm  faaliyetlerini izlemek için geldik. Önümüzdeki yıllarda kendi ülkemizde kullanabileceğimizi düşündüğümüz yöntemler hakkında bilgiler edindik. Buradaki tecrübelerden faydalanmak bizim için çok önem arz etmektedir. Buradaki tesislerin çok iyi tesisler olduğunu ve Türkiye’nin bu konuda dünya lideri konumunda olduğunu bildiğimiz için ilk olarak Aliağa’daki tesisleri ziyaret etmek istedik.Sektör hakkında en iyi tecrübeleri ve en iyi izlenimleri buradan alabileceğimizi biliyorduk. Burada edindiğimiz tecrübeleri de kendi ülkemizde uygulayabileceğimizden eminim” dedi.
Vietnam dışında başka ülkelerinde sektörde Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmak istediği belirtildi. Bangladeş’in de Çarşamba günü tesislere yaptığı ziyaretten sonra Türkiye’yi rol model alması bekleniyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER