© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Varyag’ın evrimi

Türkiye’ye 2.5 milyon Çinli turist sözüyle Montrö Anlaşması delinerek boğazlardan geçirilen ve modarnize edilen Varyag gemisi,yeni adıyla Liaoning’in savaşa hazır olduğu açıklandı

Çin’in Ukrayna’dan satın aldığı Sovyet yapımı Varyag yüzer platformu 2001'de Boğaz'dan 'gazino olacak' denilerek geçirilmişti. 'Liaoning'in adı verilen platform 11 yılda bir ‘savaş grubu’na dönüştü ve fotoğrafları medyaya yansıdı.

Yıl 2001, Rusya Soğuk Savaş’ın ardından küresel ekonomiye ayak uyduramamış krizle boğuşuyor. Boris Yeltsin hükümeti 1988 yılında yapımına başladığı ancak parasızlıktan tamamlayamadığı uçak gemisi Varyag’ı Pekin yönetimine satarak kurtulmak istiyor.

Satış 1998 yılında gerçekleşiyor. Geminin küçük bir turizm şirketi tarafından eğlence amaçlı diskotek ve restoran olarak kullanılacak denilerek ve Çinli yetkililerin ‘yılda 2.5 milyon turist de göndereceğiz’ diyerek Türk hükümetini razı ediyorlar. Motoru olmayan 306 metrelik dev gemi, 1 Kasım 2001’da İstanbullular’ın bakışları arasında İstanbul Boğazı’nı 5 saat 55 dakikada geçti.  Çin hükümeti tam 12 yıl çalışarak Varyag’ı modern bir savaş gemisine dönüştürdü. 2013 yılında Çin ordusuna teslim edilen geminin adı ‘Liaoning’ olarak değiştirildi. 


HABER: YASİN AKCA / DENİZ TİCARET GAZETESİ
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER