© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Van Gölü feribotu artık yerli motorlu

Eskişehir'de üretilen yerli gemi motoru, Bitlis'in Tatvan ilçesinde inşa edilen Van Gölü feribotuna takıldı.

Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii Anonim Şirketince (TÜLOMSAŞ) üretilen "yerli dizel marin motorları", Van Gölü'ne indirilen ülkenin en büyük feribotuna monte edildi.
TÜLOMSAŞ atölye mühendisi Yavuz Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1974'ten beri lokomotiflerde kullandıkları motoru denize uygun hale getirdiklerini ve marin motor sektörüne kazandırdıklarını belirtti. Denizcilik sektöründe hala bu motorun geliştirildiğini söyleyen Gürbüz, "Bin 500 kilovat gücündeki motorlarımızdan 4'ü, yeni feribota takıldı. Bu motorlarımızın yüzde 85'i yerli üretimdir. Geliştirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Bunu Türk denizcilik sektörüne kazandırmaya çalışıyoruz. Ekonomik ve yakıt tasarrufu anlamında çalışmalarımız sürüyor" dedi.
Gemi inşaatı mühendisi Hüseyin Akhisar ise suya indirdikleri feribotta, bin 500 kilovat ve yaklaşık 2 bin 200 beygir gücünde 4 motor kullandıklarını kaydetti. İlk kez büyük bir projede yerli motor kullandıklarını dile getiren Akhisar, yerli motor üretimini önemsediklerini ve başarıya ulaşmak istediklerini ifade etti. Ayrıca bu motorların yakıt sarfiyatı ve motor bakımı konusunda daha ekonomik olacağı kaydedildi.
Yerli motorla 4,5 saate gidilen Van’a, artık 2,5- 3 saatte gidileceği belirtildi.
AA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER