UN Ro-Ro Patros Limanını aldı
GÜNDEMU.N. Ro-Ro, İtalyanın Trieste Limanındaki kullanım hakkını 2041e kadar uzatıp Yunanistanın Patros Limanının kullanım hakkını da alarak Avrupadaki liman sayısını 3e çıkardı
U.N. Ro-Ro CEOsu Selçuk Boztepe, geçmişten bugüne gelen yatırım ve büyüme serüvenlerini, Triestede düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
Geçtiğimiz günlerde İtalyanın Trieste Limanındaki kullanım haklarını 2020den 2041e kadar uzattıklarını, bu iznin liman başkanlığı aracılığı ile devletin verdiği bir izin olduğunu ifade eden Boztepe Türkiyenin 2023te 500 milyar dolar ihracat hedefi varsa ve buna iş dünyası olarak katkı sağlamak istiyorsak, atardamarları açık tutmak lazım. Biz de buna katkı sağlıyoruz dedi. İhracatçının Avrupaya sattığı malları taşıdıklarını, ihracat lideri otomotiv sektörünün yedek parça ve yarı mamullerinin en fazla taşıdıkları ürün olduğunu, ikinci sırada hazır giyim, üçüncü sırada da makine ve yedek parçaların bulunduğunu söyleyen Boztepe hız, maliyet ve çevre açısından çok önemli olan bu yolla ihracata büyük katkı sağladıklarını, Türkiyeden Avrupaya giden her 100 tırdan 33ünü U.N. Ro-Ro olarak kendilerinin taşıdığını ifade etti. U.N. Ro-Ronun yüzde 1,2si UNDye ait. Kalan bölümün yüzde 60ı uluslararası yatırım grubu Akteraya, yüzde 40ı ise Esas Holdinge ait bulunuyor.
39 milyon avro yatırım yaptı
U.N. Ro-Ro, 2017de 39 milyon avro yatırım yaptı. Bunun 20 milyon avrosu gemi uzatmalara harcandı. Gemi uzatma, mevcut Ro-Ro gemisini yüzde 20-30 büyütüyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşaatında da yer alan Gemak tarafından yapıldı uzatma işlemi. Gemi başına 10 milyon avro olan bu sistem, sıfır gemi almaya göre çok büyük avantaj sağlıyor. Bu yıl 2, önümüzdeki yıl 3 gemi daha uzatılacak. Şirketin kapasitesi 45 bin lineer metre. Yani 12 gemiyi tırla doldurduğunuzda, 45 kilometrelik kuyruk oluşuyor. Şirket bu yıl, geçen yılki kadar yatırım da planlıyor.
4 sebep, deniz yolunu büyütüyor
2010 yılında Türkiyeden çıkan 100 tırın 55i kara, 45i Ro-Ro ile taşınırken bugün 45i kara, 55i Ro-Ro ile taşınır hâle gelmiş. 2020de ise Ro-Ro ve interrail oranının yüzde 60ı bulması bekleniyor. Çünkü bu yolun birçok avantajı var. Birincisi bu yol ihracatçıya yüzde 30 maliyet avantajı sağlıyor. İkinci sebep, yatırım maliyeti düşük. Kara yolunda her dorse için bir tır gerekirken, intermodal sistemde 3 dorseye 1 tır yetiyor, bulması çok zor olan şoför ihtiyacı azalıyor. Dördüncü sebep ise karadan gittiğinde Türk nakliyecileri için yaşanan kota, geçiş belgesi gibi sorunlar Triestede yok.
Ülkemiz teflonla kaplı
Türkiyenin çok büyük problemleri hızla aştığı, büyüme ve gelişmeden asla vazgeçmediği bir gerçek. Bu gerçeği Ülkemizin üzerinde âdeta teflon kaplı sözleriyle ifade eden Selçuk Boztepe Global kriz ve ülke içinde büyük olaylar yaşadık. Bunlara rağmen millî gelirimiz, ihracatımız artıyor. Genlerimizde mi var bilmiyorum; düşsek de kalkıyor, üzerimizdeki tozu silkeleyip devam ediyoruz. sözleriyle anlattı. 2018in çok iyi olacağını söyleyen Boztepe, yerli-yabancı herkesin 2022ye kadar yüzde 4-5 büyüme beklediğini söyledi.
Yunanistanın Patros Limanı Türklerin oldu
U.N. Ro-Ro CEOsu Selçuk Boztepe, ayrıntılarını önümüzdeki dönemde açıklayacağı bir müjde daha verdi. Yunanistanın Patros Limanını satın aldıklarını, buradan seferlerin nisan-mayıs gibi başlayacağını ifade eden Boztepe, yeni yatırım için Bu bir taşla 3 kuş vurmak gibi. Hem Türkiye ile Yunanistan arası taşımacılığa, hem Türkiye-Avrupa taşımacıalığına katkı sağlarken, Avrupada dev bir limana daha sahip oluyoruz. dedi. Elbette bu gelişme, tarihte anlaşmalarla terk etmek zorunda bırakıldığımız limanları, denizleri iş adamlarımız eliyle geri alıyoruz şeklinde de yorumlanabilir.
İlginizi Çekebilir