© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Umut düşmanları dolandırmaya devam ediyor

İnternete ve gazetelere verilen 'Gemilere yüksek maaş garantili işçi aranıyor' ilanı ile sektördeki birçok vatandaşı hala dolandırmaya devam ediyorlar

'Yüksek maaşlı gemi adamı aranıyor' ilanları ile vatandaşı mağdur eden dolandırıcı firmalar hakkında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, “Kimsenin böyle bir şey yapmaya hakkı yok. Vatandaşlar böyle vaatlere kanmasın, mağdur olanlar bizlere şikayetlerini iletsin” diye konuştu.

Gazete ve internette gördüğü ilanlar ile denizcilik kurslarına başvuran vatandaşlar, umut tacirleri tarafından mağdur edilmeye devam ediyor. Bin beş yüz ve üç bin tl arası kurs ücreti alan dolandırıcılar, yüksek maaş garantili iş vereceklerini söyleyerek, iş arayanları tuzaklarına düşürüyor. Kurs eğitimi sonrası gemi adamı cüzdanı vermeyi ve işe yerleştirmeyi vaad eden firmalar, bir mesleği olmadığı için iş bulmakta zorlanan veya daha yüksek maaş almak isteyen gençlerin hayallerine engel koyuyor. Görünürde yasal olan bu süreçte, firmalar kurs karşılığı başvuru yapanlardan kayıt için belirli ücretler talep ediyor. Çevresine ve bankalara borçalanarak kurslara yazılan vatandaş, aylarca eğitimin başlamasını bekliyor. Fakat ne kurs eğitimini alacak ne de muhattap olacak birilerini karşılarında bulamıyor. Şikayetlere göre bu ilanlara kanıp mağdur olanların sayısı hiçte az değil. İşte dolandırılan kişilerin, blog sayfalarda yazdığı şikayetlerden bazıları...

“3 bin dolar maaş falan hepsi hikaye”

“Ben gemi adamı olmak için kursa başvurdum. Sürekli beni arayıp ne zaman geleceğimi sordular. Sorarım size hangi firma işçinin peşinden bu kadar koşar. Ayrıca telefonda benden bin 8 yüz tl istediler, görüşmeye gittiğimde bu fiyat 2 bin 8 yüz 50 tl oldu. Dördüncü kaptanlığa kadar çıkaracaklarını söylediler, bunlar dolandırıcı dikkat edin. 3 bin dolar maaş falan hepsi hikaye” (M.T)

“Süslü cümlelere aldanmayın”

“Bazı firmalar geleceğe yönelik süslü cümleler kurarak bizleri mağdur ediyor. Ayaklarına çağırıp kendi paramızı tutanakla vermeye çalışan bu gibi yanıltıcı kişilere ve firmalara itibar etmeyin!” (H.S)

“İsim değiştiriyorlar”

“Bir arkadaşımla denizcilik kursu veren bir firmaya başvuru yapmak istedik. Biraz araştırdıktan sonra bu firmanın adınının önceden farklı olduğunu ve değiştiğini öğrendik. Yani dolandırıcı olduklarını öğrendik. Her gün polislerle gelen mağdur insanlar oluyormuş. Amacım kimseyi kötülemek değil. İnsanların ihtiyaçlarından faydalanıp sefasını sürüyorlar. Böyle firmaları Allah'a havale ediyorum. İnşallah haksız kazanç sağlayanlar bunun bedelini bir gün öderler” (A.K)

HABER: MELİS BOZKUŞ – KÜBRA ABİ / DENİZ TİCARET GAZETESİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER