© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Türkiye'den kaptana 30 yıl hapis

Kargo İçinde Kokain Bulundurmak Nedeniyle Kaptan ve Birinci Zabite Uzun Süreli Hapis Cezası Verdi

Bu hafta bir Türk mahkemesinin, gemilerinin kargosunda saklı kokain bulunmasının ardından bir kaptan ve birinci subayını 30'ar yıl hapse mahkûm etmesinin ardından güçlü bir kınama ortaya çıktı. Türk yetkililer, sekiz denizcinin aynı uyuşturucu suçlamalarından beraat ettiği bir davada kıdemli zabitlerin komuta sorumluluğuna odaklandı.

Dava, Ekim 2023'te Panama bayraklı Phoenician M adlı bir dökme yük gemisinin kömür taşımak üzere Türkiye'nin Ereğli limanına gelmesiyle başladı. Gemi Kolombiya'dan geliyordu. Gemide yapılan arama sırasında Türk yetkililer, geminin ikinci kargo ambarındaki kömürün arasında 137 kilo kokain buldu. 

Hırvatistan'dan Kaptan Marko Bekavac ve Birinci Zabit Ali Albokhari, sekiz mürettebat üyesiyle birlikte tutuklandı. Haziran ayında başlayacak olan duruşmayla birlikte Ankara, Türkiye'deki bir hapishanede tutuluyorlar. Kaptanın denizde 30 yıllık bir sicili var ve bildirilen hiçbir suç yok.

2010 yılında inşa edilen 34.000 dwt'lik bir dökme yük gemisi olan gemi artık Singapur'daki Synergy Marine tarafından yönetiliyor. Veritabanları, geminin 2023 Mayıs ayında Clipper Palma olarak bilindiği dönemde İngiltere yetkilileri tarafından 11 gün boyunca alıkonulduğu da dahil olmak üzere lekeli bir sicile sahip olduğunu gösteriyor. Bir Liman Devleti teftişi sırasında, İngiltere yetkilileri gemiyi çok çeşitli kategorilerde 11 eksiklik nedeniyle suçladı. Geminin adı bir sonraki ay değiştirildi.

Duruşma sırasında, kaptanın geminin Kolombiya'da yükleme sırasında güçlü bir güvenliğe sahip olmadığını bildirdiği ortaya çıktı. Tanıklığa göre, gemi limana vardığında Türk yetkililere bunu söyledi.

Duruşmadaki tanıklık, kaptanın gemi yöneticilerine güvenliğin artırılması gerektiğini düşündüğünü söylediğini ileri sürdü. Kaptanın liman ziyareti için ek kamera ve güvenlik talep ettiğini ancak talebinin yöneticiler tarafından takip edilmediğini söylediler.

Medya raporları, Kolombiya'daki yetkililerin gemiyi ayrılmadan önce aradığını söyledi. Bildirildiğine göre kıç tepe tankında saklanmış az miktarda kokain buldular.

Gemi Türkiye'de gözaltına alındığında Filipinler, Finlandiya, Polonya ve Rusya'dan 20 kişilik bir mürettebata sahipti. 10 kişiyi tutukladıktan sonra, Türk yetkililer gemiyi serbest bıraktı.

Davanın kapsamı, savcıların mürettebatı kokainle ilişkilendiren herhangi bir kanıt sunamadıklarını söylüyor. Sekiz mürettebat üyesi beraat etti. Ancak savcı, mahkemeye kaptanın ve birinci zabitin gemiyi yönetmekten sorumlu olduğunu vurguladı.

Mahkeme her birini suçlu buldu ve 30 yıl hapis cezası verdi. Yargılama sırasında mürettebatı destekleyen Başbakan da dahil olmak üzere Hırvat hükümetinden protestolar geldi. Büyükelçi duruşmada hazır bulundu.

Avukatlar, cezanın "çok sert" olduğunu söylüyor. Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu da dahil olmak üzere herkes, ceza karşısında öfke ve şok ifade ediyor.

Türk yasalarına göre mahkemenin memurları suçlu bulma kararını açıklayacak yazılı kararını sunması için 30 günü vardır. Ancak o zaman avukatlar temyiz başvurusunda bulunabilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER