© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Türkiye Kruvaziyer Turizminde Gözde

Kruvaziyer turizminde popüler bir destinasyon haline gelen Türk limanlarına 2012 yılında bin 685 gemiyle 2 milyonu aşkın yolcu geldi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hızlı gelişime rağmen gelinen noktayı yeterli görmediklerini, kruvaziyer kabul eden 6 limanı genişleteceklerini belirtti.

Tatilini gemi seyahatiyle geçirmek isteyenlerin sayısının hızla artması ve ardı ardına suya inen ilçe nüfusu kapasitesindeki gemiler, klasik turizm anlayışında köklü değişimlere yol açıyor. Coğrafi konumu ve kıyı şeridindeki turistik zenginliklerine rağmen 2000'li yıllara kadar kruvaziyer turizminden yeteri kadar pay alamayan Türkiye ise son yıllarda en hızlı büyüyen kruvaziyer destinasyonu olarak dikkati çekiyor.

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü rakamlarına göre 2003 yılında sadece İstanbul ve Kuşadası'na yanaşan 887 gemiden inen 581 bin yolcudan ibaret olan kruvaziyer turizm, sağlanan devlet destekleriyle 2012 yılında 22 limanda bin 685 gemiden inen 2 milyon 134 bin yolcu büyüklüğüne ulaştı. 2013 yılının ilk üç ayında da geçen yılın aynı dönemine göre, yolcu sayısında yüzde 76 artış yakalayan Türkiye'ye 3 ayda 37 gemiyle 58 bin 329 turist ayak bastı.

2003 yılında 5 gemiyle 3 bin yolcuyu ağırlayan İzmir Limanı ise 2012'de 290 gemiyle 554 bin turisti kente çekmeyi başardı. İzmir'in dünya kruvaziyer destinasyonları arasında en hızlı büyüyen liman haline gelmesi, kıyı şeridindeki diğer liman kentlerini de harekete geçirdi.

Kruvaziyer turizmle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, son yıllarda kruvaziyer seyahatlerinin tüm dünyada ilgi gördüğünü, turizmin en önemli bölümünü oluşturmaya başladığına dikkati çekti.

Özellikle son dönemde Avrupa limanlarından hareket eden gemilerde ciddi bir artış yaşandığını ifade eden Yıldırım, Akdeniz çanağının aynı anda 3 kıtanın gezilip görülebilecek tek bölge olması nedeniyle popülaritesinin arttığına işaret etti.

"İzmir'e kruvaziyer limanı yapacağız"

Akdeniz'in uygun iklim şartları, zengin tarihi ve kültürel değerlerinin de bu bölgenin cazibesini artırdığını ifade eden Yıldırım, "Bu cazibe bölgesinin ortasında ise Türkiye var. Türkiye'de kruvaziyer turizmi Doğu Akdeniz güzergahı içinde yer alan Kuşadası, İstanbul, Marmaris, Fethiye, İzmir, Alanya, Antalya, Dikili, Samsun, Çanakkale ve Trabzon limanlarında yapılıyor. Bu anlamda Türkiye'nin kruvaziyer turizmi açısından büyük bir potansiyeli olduğu aşikar.

Liman ücretlerinde yapılan indirimler neticesinde kruvaziyer sayısında önemli artış sağlandı. Bundan 10 yıl önce kruvaziyerler ile ülkemizi ziyaret eden 580 bin turist sayısı neredeyse 4 kat artarak 2 milyon 100 bini aştı. Ancak bu sayı da halen bizim için yeterli değil. Bu sayının artırılması için Türkiye Turizm Stratejisi çerçevesinde eylem planı oluşturduk. Eylem planında 9 kültür ve turizm gelişim bölgesi, 7 turizm gelişim koridoru, 10 turizm kenti, 11 kruvaziyer limanı, 9 yat limanı, 27 balıkçı barınağı ve yat limanı, 1 yeni havalimanı, yeni demiryolu ve karayolu hatları yer alıyor. Halihazırda Trabzon, Kuşadası, Samsun, İzmir, Antalya ve Mersin'de bulunan ve kruvaziyer gemi kabul eden limanları yenilenerek genişleteceğiz. Bu kapsamda İzmir'de de bir yılda 2 milyon yolcuya hizmet verebilecek kruvaziyer limanını yapacağız."

4'üncü sıradayız

Türkiye'nin bütün limanlarının kruvaziyer turizminden aldığı payın artırılması için 25 liman kentinin katılımıyla oluşturulan Kruvaziyer Platformu'na başkanlık eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, dünyada 60 yıldır kurvaziyer turizmi olduğunu, son 25 yıldır yükseliş trendi yakaladığı, toplam 300 kruvaziyerden 121'inin Akdeniz'de dolaştığını belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER