Türk şirketlerin yurtdışı liman sayısı 50ye gidiyor
GÜNDEMTürk şirketleri yurtdışında 8 liman yatırımı daha yaparak 29 limana ulaştı. Sayı 50'ye gidiyor
En büyük yatırımcı Yıldırım Holding
Yılport Holdingin portföyü 20 liman ve 6 kara terminalinden oluşuyor. 10 milyon TEU konteyner, 22 milyon ton kuru yük ve genel kargo, 2.15 milyon metreküp sıvı yük ve 850 bin CEU araç elleçleme kapasitesine ulaştı. 2016 itibariyle portföyünün toplam tahmini değeri 3 milyar doların üzerinde. Yılport, Drewryın sıralamasında 15inci büyük küresel oyuncu. Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, 2016 altın yıllardan biri oldu. 10 limandan oluşan Tertir portföyü aldık. Yüzde 80ine sahip olduğumuz İsveçteki Gävle Konteyner Terminalinin kalan %20sini, aynı limanda Baltic Sea Gatewayin yüzde 100ünü aldık. Ağustos 2016da Ekvadorda Puerto Bolívar Limanının 50 yıllık satın alma ve devir sözleşmesini imzaladık. Latin Amerikanın en büyük konteyner limanını inşa edeceğiz. Bu yıl, ABDnin en büyük liman operatörü Ports Americanın satış ihalesinde ikinci turu tamamladık. 2017de bu süreci de başarıyla tamamlayıp dünyanın ilk 10 global liman işletmecisi arasına yükselme hedefimize bir adım daha yaklaşacağız dedi.
Geçen yıl yurtdışında 42 satın alma yapıldı
Geçen yıl Türk şirketleri yurtdışında 42 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirdi. Deloitte Türkiyenin 2016 Yılı Yurtdışı Birleşme ve Satın Almalar Raporuna göre Türk şirketlerinin yurtdışında gerçekleştirdiği birleşme ve satın almaların toplam işlem hacmi 2.3 milyar dolar oldu. İşlem sayısı geçmiş yıllarla paralel seyrederken, işlem hacmi ise son beş yılın en düşük seviyesinde kaldı. Bununla birlikte, son on yılda Türk şirketlerin yurtdışında gerçekleştirdiği toplam 292 adet birleşme ve satın alma işleminin toplam hacmi 26.3 milyar doları buldu.
Yatırımcılar Avrupaya açılıyor
Avrupa bölgesi, hedeflenen pazarlar arasında 2016da da 1.2 milyar dolarlık 32 adet işlemle öne çıktı. Avrupayı 5 işlem ile Kuzey Amerika takip etti. Türk şirketler Bangladeş, Burkina Faso ve Ekvador gibi ülkelerde de ilk satın almaları yaptı. Yatırımlarda altyapı, üretim, restorancılık ve otelcilik sektörleri ilgi gördü. Son on yılda Türk yatırımcıların yurtdışında en çok ilgi gösterdikleri sektörler gıda-içecek, enerji, gayrimenkul, altyapı ve üretim olarak sıralandı. Doğuş Grubu restorancılık ve otelcilik sektörüne yoğun ilgi göstererek sektördeki 8 adet işlemin tamamına imza attı. Yıldırım Holding, Global Liman İşletmeleri ve Ekol Lojistik öne çıktı. Ayrıca, MNG Holding madencilik sektöründe özellikle Afrika bölgesine yönelik 3 adet işlem gerçekleştirdi. Geçen yıl Türk şirketlerinin yaptığı toplam 42 satın almanın 20'sinde hedef şirketin yüzde 100'ü satın alındı.
İlginizi Çekebilir