© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Tsunami Projesi Desteksiz Kaldı

Marmara Denizi?ne kurulacak sistem ve diğer denizlerle bağlantısını kuracak proje için Türkiye?nin yaklaşık 11 milyon euro yatırması gerektiği sonucu çıktı.

AVRUPA Birliği, 2004 yılında 250 kişinin hayatını kaybettiği Güney Asya'da yaşanan tsunami felaketinden sonra Avrupa sınırları içindeki denizlere ?tsunami izleme' istasyonları kurma kararı aldı. Bu kapsamda Avrupa Birliği tarafından Baltık, Kuzey, Manş, Adriyatik, Akdeniz, Marmara ve Karadenizi içine alan bir proje geliştirildi.

AB tarafından oluşturulan programa Türkiye'den İTÜ katıldı. Projenin başında ise İTÜ Maden Fakültesi'ni temsilen Prof. Dr. Naci Görür yer aldı. Bu kapsamda Görür ile AB'li meslektaşları arasında toplantılar yapıldı. Toplantılardan Marmara Denizi'ne kurulacak sistem ve diğer denizlerle bağlantısını kuracak proje için Türkiye'nin yaklaşık 11 milyon euro yatırması gerektiği sonucu çıktı. Ancak hükümet kaynak aktarmayınca proje de suya düştü.

Prof. Dr. Naci Görür, ?Marmara'nın tabanındaki faylarda gaz ve su çıkışı var ve derinlerde oluyor. Bunu yeni kurulacak denizaltı istasyonları sayesinde 24 saat gözlemleyebilecektik. Günün birinde olabilecek ani değişimler bize depremin geldiğini gösterecekti. Sadece deprem değil birçok değişiklik gözlenecekti. Destek çıkmayınca biz de pes ettik? dedi.

İstasyonlar nereye kurulacaktı?

Deniz tabanında tespit edilen hareketlenmeleri, uzun vadeli incelemek ve takibini sağlamak için kurulması planlanan ?denizaltı gözlem istasyonları'nın şu bölgelere kurulması planlanıyordu:

İzmit Körfezi'nin Marmara Denizi'ne açıldığı, Yalova'nın kuzey kıyısındaki fayın hemen üzeri, 1999 deprem fayının durduğu yer.

Çekmece Gölü açıkları

İmralı Adası açıklarındaki orta Marmara çukuru.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER