Trol Balıkçılığı Bitirdi
Balıkçılık / Balık / ürünler/ MekanlarZeki Hazer, trolle avlanma nedeniyle körfezdeki 600 balıkçı ailesinin geçiminin sekteye uğradığını söyledi.
Şubat ayına kadar Hamsi konusunda iyi bir sezon geçirdiklerini anlatan Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zeki Hazer, bu tarihten sonra orta ve büyük balıkçı teknelerinin paydos ettiğini söyledi. Bu sezon İstavrit, Çinekop, Palamut ve Lüfer konusunda az olması nedeniyle büyük güçlük çektiklerini vurgulayan Zeki Hazer, Umduğumuz gibi bir sezon olmadı. Gemlik Körfezinde denize çıkan irili ufaklı 150 balıkçı teknesinin tamamı zarar etti. Bunda en büyük etken trolle avlanmanın önüne geçilememesidir. Mudanya Sahil Güvenlik Komutanlığı bu konuda yetersiz kalmıştır. Biz yasal bölgelerimizde balık nakil belgesi konusunda titiz davrandık. Ancak trolle avcılık konusunda ilgilenmesi gerekenler, ilgilenmediler. Her gece körfeze 10-15 arasında trolle avlanan büyük tekne açıldı. Şikâyetlerimiz ise görmezden gelindi. Denetimlerde, küçük balıkçıya baskı uygulanırken, trolle avlananlar elini kolunu sallayarak körfezi bitirdi. Trol nedeniyle orta ve küçük balıkçı denize ağ atamadı. Trolle avlanmanın önüne geçilmezse, önümüzdeki yıllarda balık nesli tehlike altına girecek. Balıkçılık da tarihi bir meslek olarak anılarda kalacak dedi.
Trolle avlananların Uludağ Üniversitesi Gemlik Yerleşkesi ve Kayıkhane Mevkiindeki mendireklerden kaçak yükleme yaptığını ifade eden Zeki Hazer, konuyu Başbakanlık İletişim Merkezi, İçişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana dilekçelerle ilettiklerini açıkladı.
Gemlik Su Ürünleri Kooperatifinin yanı sıra, Gemlik Balıkçıları Denizi Çevreyi Koruma ve Yaşatma Derneği, Narlı, Kurşunlu, Mudanya, Güzelyalı ve Kumyaka Su Ürünleri Kooperatifleri ile birlikte büyük mücadele verdiklerini kaydeden Zeki Hazer, Trol ve lamba ile avlanmanın önüne geçilmeli diye konuştu.
40 metreden büyük sanayi gırgırlarının da 140 değnek mesafede avlandığına dikkat çeken Zeki Hazer, bu mesafenin yasal olarak 90 kulaç olduğunu anımsattı. Bu nedenle büyük tekneler büyük avlar yakalarken, orta ve küçük balıkçının perişan olduğunu vurgulayan Zeki Hazer, Gemlikte 600 balıkçı ailesinin geçim zorluğu çektiğini açıkladı.
Tüm olumsuzluklara rağmen umutlu olduklarının altını çizen Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zeki Hazer, Trolle ve lamba ile avlanmanın önüne geçilip, değnek mesafesi konusunda hassas olunursa, önümüzdeki yıl bol ve ucuz balık olabilir. Denetim ve yaptırımların artmasını, şikâyetlerimizin değerlendirilmesini istiyoruz. Ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesinin Gemlik, Kumla, Kurşunlu ve Güzelyalıya yaptığı arıtma tesisi de körfezin geleceği açısından bizleri mutlu ediyor. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepeye teşekkür ediyoruz. İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve Sayın Cumhurbaşkanımızın da ilettiğimiz sorunlara duyarlı olacağını umuyoruz. Ancak şunu diyebilirim ki, 8 aylık avlanma sürecinde Gemlikli balıkçılar zarar etmiştir dedi.
İlginizi Çekebilir